Пашинян: Армения не е съюзник на Русия

OFFNews 02 юни 2023 в 17:15 3511 2

Пашинян
Никол Пашинян.

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян заяви, че страната му не е съюзник на Русия във войната с Украйна, предаде News.am.

"Казват, че сме съюзници на Русия. Разбира се, това никога не беше казано на глас, но мисля, че го мислят. Ние не сме съюзник на Русия във войната с Украйна. И нашето усещане от тази война, от този конфликт е тревожно, защото той пряко засяга всички наши отношения", каза той.

Пашинян заяви, че докато Западът вижда Армения като съюзник на Русия, то в самата Русия обаче са наясно, че Армения не е на тяхна страна.

"Оказва се, че в тази ситуация ние не сме съюзник на никого, което означава, че сме уязвими", каза той.

Той също така отбеляза, че Армения има свои собствени проблеми, които пречат на страната да се ангажира пълноценно с въпроса.

"Ние се отдръпваме не защото нямаме мнение за случващото се, а защото нашите проблеми, за съжаление, са по-големи и не ни позволят да бъдем по-ангажирани", каза арменският премиер.

Според съобщения в медиите Армения играе особена роля в иранско-руските отношения. Страната е търговски посредник във военностратегическия съюз между двете държави.

В този контекст по-ранни доставки на оръжие от Франция за Ереван предизвикаха възмущение в Украйна и Израел. Беше отбелязано, че Армения, Иран и Русия са тясно свързани чрез военно сътрудничество, така че оръжията, предназначени за Армения, може и да се окажат в Русия или Иран.

В края на май Армения и Азербайджан се споразумяха за взаимно признаване на териториалната си цялост. Ереван призна Нагорни Карабах за азербайджанска територия. Така дългогодишният военен конфликт, който Русия подклаждаше като "миротворец", най-накрая има надежда за край.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

02.06 2023 в 19:13

Ами то никой не иска да е съюзник на Русия освен Радев.

2073

1

Johnny B Goode

02.06 2023 в 18:06

Освен Еритрея, остана ли някой да не го е гнус от Рашняците?
Тези като Радев и Копейкин дето са на заплата там не се броят.