Партизанска война на руска територия. Край Белгород падат хеликоптери, хората се евакуират

Жителите на руската област бягат, реват сирени, няма ток и интернет

OFFNews 22 май 2023 в 17:15 21515 9

белгород
Белгородска област в Русия.

Представители на Руския легион "Свобода за Русия" и на Руския доброволчески корпус (РДК)провеждат операция на терията на Белгородска област, Русия. Целта е да се създаде "зона за сигурност", която да защитава украинските цивилни граждани, съобщиха от Главното разузнавателно управление на Украйна.

Малко след 16 часа Телеграм канала Baza съобщи, че МВР в Белгородска област е въвело план "Еделвайс". Обявено е общо събиране на служителите във всички полицейски управления в областта.

В 15:25 ч. легион "Свобода" обяви превземането на населения пункт Гора Подол.

"Легионът заедно с с РДК започна щурм на Грайворон, Белгородска област. Русия ще бъде свободна!", гласи съобщението.

Андрей Юсов от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната заяви, че операцията в Болградска област се извършва изключително от руски граждани.

"Да, днес Руският доброволчески корпус и легион "Свобода за Русия", състоящи се от руски граждани, започнаха операция за освобождаване на територии от Белгородска област от така режима на Путин и за отблъскване на врага с цел създаване на определена полоса за сигурност за защита на украинското цивилно население", каза Юсов.

Той добави, че разузнавателното управление засега няма да коментира директно плановете на тази операция, но "задачата и резултатът трябва да бъдат подобряване на сигурността и защита на украинското цивилно население от терористични атаки и елиминиране на терористични групи".

Освен това Юсов отбеляза, че информацията за жертвите в момента се уточнява.

"Единственото, което се знае, е, че представителите на РДК и "Легион свобода за Русия" отбелязват, че техните мерки не представляват заплаха за цивилните, мирните граждани, а целта е да се отдалечат терористичните групировки от границата и да се освободи територията от режима на Путин", каза говорителят на ГУР.

В коментар за "Хромадске" от разузнаването заявяват, че случващото се край Белгород е следствие от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

"Руските граждани, а именно силите на РДК и на Легиона, поеха отговорността за тези събития. Мисля, че всички можем само да поздравим решителните действия на опозиционно настроените руски граждани, които са готови за въоръжена борба срещу престъпния режим на Путин."

Междувременно руските канали в Телеграм публикуват нови версии за събитията край Белгород, например твърдят, че "украинските диверсанти" се опитват да се изтеглят на украинска територия.

"В момента се извършва прочистване на разпръснатите групи, които не са успели да се върнат на украинска територия. Според източници основната им цел са "снимки на руска територия", пишат руснаците.

В Белгородска област днес цари паника. В областния център реват сирени, образуваха се дълги колони от автомобили, опитващи се да се евакуират във вътрешността на Русия, има информации за свален руски хеликоптер Ми-8. В много от населените места в района няма ток и интернет връзка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

9

6екеr4о

23.05 2023 в 11:44

Най-добре го е казал г-н Серсем!

А рРуснаци били писали, че според техни източници основната им цел са "снимки на руска територия"!?

Украинските военни, тежко въоръжени, са се разходили за да си правят селфита или да въртят фотосесии на блядовете, ти да видиш...

Колкото е малоумно ръководството на педеРацията, толкова по-тъпоглава е малоумната им пропаганда!

12761

8

cepcem

23.05 2023 в 08:44

Ахааахахахахааа, хааааааааааааааааа, хахахахахаааааа

1000

7

Кок

22.05 2023 в 21:02

Това се очаква на руснаците почва да им писва от запаси войни ракети танкове.но още не е дошъл финансовия фалит на Русия и огромната инфлация с него това е бъдещето .Руския народ винаги е показвал сила да разгонва диктатори макар и с закъснение ще стане .А нашите Путинови храненици ще трябва поработват а не да саботират и цапат с Червено сгради
.

1000

6

дядо Санко

22.05 2023 в 19:35

Хайде, да е хаирлия! Днес Козинка и дай Боже утре и Москва. А овпутеното гномче, вместо да се крие в бункер ще го пазят, а хагския бай Ставри ще го обгрижва доживот.

4038

5

Moirae

22.05 2023 в 18:41

Село Козинка, Белгородска област - първото село освободено от Мордор.

2099

4

Mateevk

22.05 2023 в 18:34

Каквото повикало, такова се обадило!

615

3

швейк

22.05 2023 в 18:15

изключителен ход от страна на украинците - с рашистките камъни по рашистките глави... както и да се развият събитията, украинските военни в момента пишат учебници как се води война днес. рашистите не стават дори за макети

2550

2

alfakentavur

22.05 2023 в 17:55

Русия започна специална военна операция за денацификация и демилитаризация на Русия. Кудос!

10298

1

AntiZ

22.05 2023 в 17:52

Редакция, Болград не е на руска територия а е в одеска област в Украйна. Оправете си заглавието! Иначе,... От кога го чакаме. Да почнат да се избиват, това имам предвид. И точно на тяхна територия. Тя скоро няма да е и тяхна, де.
 
X

Да помогнем на украинските деца!