Партията на Марин льо Пен не спечели нито един регион

14 декември 2015 в 05:49 4029 9

Колаж

Снимка «Фигаро»

Крайнодесният Национален фронт беше излязъл начело в шест региона, но вчела не победи в нито един.

Републиканците на Никола Саркози и центристите печелят мнозинство в седем френски региона, Социалистическата партия – в пет, а крайнодесният Национален фронт – нито един. Това съобщава „Фигаро” за изхода от вчерашните балотажи в кантоналните избори.

Напредък без триумф за десницата, поражение, но и ограничаване на щетите за левите и НФ, който за пореден път се проваля във втори тур – така обобщава резултатите, авторитетният консервативен всекидневник.

„Фигаро” добавя: „В щабовете в неделя никой не тръбеше за победа... Представителите на СП и на десницата споделяха все пак една задоволство – от това, че са лишили Марин льо Пен и нейните кандидати от всякакъв успех”.

Министър-председателят Манюел Валс е поздравил избирателите, които са отговорили „на много ясния смелия и много смел призив на левицата да сложат преграда пред крайната десница”.

В първия тур Националния фронт беше излязъл начело в шест региона. В три от тях той вчера не успя да затвърди успеха си, победен от кандидати на традиционната десница, а други три загуби от социалисти.

НФ, отбелязва все пак «Фигаро», е единствената партия, способна да събере за себе си почти една трета от избирателите. Във втория кръг, той дори би рекорда си, привличайки не по-малко от 6,6 милиона гласа срещу 6,4 милиона през 2012 г.

С оглед на следващите президентски избори резултатите дават още доводи за привържениците на съюз между десни и леви още в първия тур – за да бъде спрян Националният фронт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!