Quantcast

Отровни химикали по Черноморието ни след потопа в Русия

Последна промяна на 09 юли 2012 в 15:00 4476 9

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Токсични химикали, гориво и различни горивно-смазочни материали са попаднали във водите на Черно море след наводненията в Краснодарския край. В момента най-вероятно те се намират в района на България.  Това заяви Алексей Кисельов, представител на "Грийнпийс Русия", цитиран от РИА Новости. „Най-вероятно са били отнесени битови отровни химикали, нефтени продукти и дори торове. Всичко това вече е попаднало в морето. Към момента не може да се коментира нивото на замърсяване. Първо - защото основната маса вече се намира някъде в района на България, а второ - сега най-важната цел е спасяването на хората”, коментира Алескей Кисельов. От Министерство на околната среда и водите казаха за OFFNews.bg, че за момента няма постъпила информация за замърсяване на българската акватория на Черно море. Те допълниха, че при подобни мащабни природни бедствия не е изключено водите на Черно море в района на България да бъдат засегнати от замърсявания. До момента не са постъпвали данни за замърсяване в Черни море, каза за OFFNews.bg  и изпълнителният директор на Дирекция "Морска администрация" - Варна Валентин Енчев. "Имаме сателитна система, която отчита автоматично замърсяването. Получаваме и снимки. Към момента няма данни за замърсяване", категоричен е той. "Няма съмнение, че някакви химикали ще достигнат и до нас, но има значение тяхната концентрация. Руските власти са длъжни да ни предупредят, ако има замърсяване в опасна концентрация. Засега не сме получавали подобна информация от тях, но за всеки случай сме изпратили и запитване. Очакваме отговора в най-кратки срокове", допълни Енчев. В нощта на 6 срещу 7  юли водната стихия заля около 5000 жилищни сгради в Краснодарския край. Според последните данни са загинали 171 души. Близо 500 души са потърсили медицинска помощ. Над 26 000 души са засегнати от наводненията. В понеделник стана ясно, че губернаторът на руския Краснодарски край Александър Ткачов уволнии ръководителите на Кримския район. Според Ткачов жителите на Кримск не са били предупредени, въпреки че в района е оповестена опасността от наводнение минимум три часа преди водната стихия да залее всичко.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.07 2012 в 01:52

Прав е г-н Беров. Като се цитират Альоши или Джоновци, трябва и сметка да се направи, да се размисли над предаденото от ИТАР-ТАСС или АП. Понякога не е най-важно да си пръв в новината - по-важно е да си дал вярната новина и точната интерпретация. Иначе - има бТВ.
Апропо, и те двете агенции от примера, днес са взели цитати от скандала на социоложките и са предали на ползвателите си, че изследванията са поръчкови. Такива са, но са и стъкмени - което е две отделни констатации и факти.

09.07 2012 в 17:20

Турски и сега се говори.И няма трансгранично замърсяване.Това са тъпите лъжи на един пиян Альоша.
Те винаги лъсват такива,все за война сънуват за екстремални условия в които човешките жертви не се броят.Като са решили да се унищожат от глупост и алкохол поне да не пречат на другите.
И какво ще платят с миризливите си рубли?Те такива щети са нанесли че колкото и да им вземем все ще е малко.Колко платиха на хилядите заболяли от рак?А на новородените уроди и тези дето още не са се родили......

09.07 2012 в 17:02

Моля ви се, замислете се малко преди да публикувате такива 'факти'. Сметнете каква трябва да е скоростта на теченията в Черно море, за да докара замърсени води до нашето крайбрежие от другия край на морето ни за 2 дена !!! Абсолютно фантасмагорично-невъзможно твърдение. Офнюз, моля ви се, поддържайте сериозната журналистика, не плашете народа с невъзможни сензации..
PS Ако искате пак да седнем да смятаме, отваряме Google Earth и почваме :)

09.07 2012 в 16:28

Вълко факт е, че ако не беше Руско- турската война сега щеше да говориш турски, факт също е, че те имат интереси в нашия регион, но това няма общо с темата.

Аз просто ще си уговоря среща с посланика на Руската федерация и ще го питам колко ще платят за трансграничното замърсяване.

Просто защото съм нахален :)

09.07 2012 в 16:22

Интереса на нашата страна се защитава от руснаците още от руско-турската война,а и от втората световна и 40-50 години след това.За това сега сме толкова добре развити като държава.

09.07 2012 в 16:11

Вълко, ако беше казал същото за американците щеше да си терорист, ако беше направил подобно изказване за еврейчетата си антисемит, а руснаците са виновни на всички по презумпция.

Аз затова съм казал, че не ги мразя, но ще направя всичко, което в моята компетенция да защитя интереса на моята страна.

09.07 2012 в 15:55

Не бе не са виновни.И Чернобил не гръмна по тяхна грешка.А Курск се удари с американска подводница. Тая пияна пасмина.За нищо не стват.Вреден народ са тия ушанките.И винаги така става че пречат на други невинни хора.Грешка след грешка правят,но те никога не са виновни.
Криво им е че имаме черноморски курорти за това сега така казват.
Всички отрови са в Москва и те си го знаят.Язък че Хитлер не ги ликвидира като народ.Много нещастия щяха да спестят на цял свят с тяхното изчезване.

09.07 2012 в 15:14

Не са криви руснаците, че никой в България не е преслушал водите. Така че е рано да се говори за плащане - то няма още претенция.

09.07 2012 в 15:11

Типично по - руски :

След като основната част от замърсяването се намира в района на България, то това е български проблем, а не руски!

Колко ще плати Русия за трансграничното замърсяване? А за обезщетения и загуби?

Някой ся да не си помисли че мразя руснаците, нищо подобно, просто не обичам имперските им изхвърляния, като че ли не става дума за независима страна, а за част от Русия.