ООН влиза в Сирия. Асад към САЩ: Намесите ли се, регионът ще пламне

25 август 2013 в 16:21 1831 25

Башар Ал Асад. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Башар Ал Асад. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Сирия се съгласи инспекторите на ООН да посетят незабавно покрайнините на Дамаск, където бе извършена предполагаемата химическа атака, обяви сирийското външно министерство, цитирано от световните агенции.

"Днес в Дамаск при посещението на върховния представител на ООН за разоръжаването Анджела Кейн бе постигнато споразумение между сирийското правителство и ООН да бъде позволено на екипа на ООН, ръководен от професор Оке Селстрьом, да разследва твърденията за употреба на химически оръжия в провинция Дамаск", посочи министерството. Споразумението влиза в сила незабавно.

В отговор на обвиненията за употреба на химическо оръжие сирийското правителство обвини бунтовниците, че са използвали нервно-паралитичния газ зарин и предупреди Съединените щати да не предприемат военна намеса в страната. Обръщението на властта в Сирия бе в отговор на изявленията на САЩ и Великобритания, че заради свидетелствата за употреба на химическо оръжие срещу контролирани от бунтовниците квартали в столицата Дамаск, може да последва „сериозен отговор“.

Военни действия спрямо Сирия ще „подпалят“ Близкия изток, заявиха от правителството.

Обвинението от страната на режима на Башар ал Асад към бунтовниците дойде дни, след като международни експерти докладваха за 355 убити вследствие на предполагаема химическа атака със смъртоносния газ зарин в Дамаск.

Западът не е единен в обмисляното решение да се атакува Сирия. Всички държави настояват за незабавно допускане на експерти на ООН в Дамаск, които да разследват случая. Германският канцлер Ангела Меркел обаче днес заяви, че категорично не подкрепя военно решение на проблема.

Сирия има тесни връзки с Иран, ливанската групировка Хизбула и палестинските военни формирования - войни на Хизбула вече се включиха на страната на режима на сирийския президент Асад. Държавата граничи с дългогодишния си противник и съюзник на САЩ Израел, което прави изходът от евентуална военна намеса трудно предсказуем.

Междувременно, части на американския военен флот се отправят към Сирия, след като президентът на САЩ Барак Обама обяви, че обмисля военна намеса заради химическата атака.

Американският флот е разположил военни кораби с балистични ракети в източната част на Средиземно море. Това съобщиха анонимни източници от ръководството на американската армия пред „Асошиейтед прес“. Те пожелаха анонимност, тъй като не са оторизирани да дават официална информация за разстановката на корабите.

 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!