Иран потвърди за химическата атака в Сирия

24 август 2013 в 16:48 2239 0

Атаката с химическо оръжие в Сирия взе много жертви, сред които много деца.
Атаката с химическо оръжие в Сирия взе много жертви, сред които много деца.

Иранският президент Хасан Рохани днес за пръв път обяви, че в Сирия са били убити хора с химически оръжия и призова международната общност да спре употребата им, съобщи чуждите агенции.

"Положението днес в Сирия и смъртта на невинни от химически агенти са много болезнени. Ние напълно и категорично осъждаме употребата на химически оръжия.

Ислямската република, която е била жертва на химически оръжия (по време на войната с Ирак) призовава международната общност да използва цялата си сила да възпре употребата на тези оръжия където и да било по света, особено в Сирия", заяви Рохани, цитиран от иранската агенция Мехр.

Иранският президент не обвини никого за употребата на химически оръжия, но говорителят на иранската дипломация Абас Арагчи заяви в четвъртък, че ако информацията за използване на химически оръжия се потвърди, отговорни ще са бунтовниците, напомни АФП.

Междувременно САЩ започна да засилва 

военното си присъствие в Средиземно море, за да разполага президентът Барак Обама с варианти за действие в Сирия.

Министърът на отбраната Чък Хейгъл заяви, че Пентагонът изпраща сили на място в случай, че президентът на САЩ Барак Обама вземе решение за военни действия.

Източник, пожелал анонимност, съобщава, че американският флот е получил заповеди да се подготвят за всякакъв вид военни операции относно Сирия.

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!