ООН влиза в Сирия, Западът се готви за война

Елица Мартинова 26 август 2013 в 08:37 3068 13

Барак Обама СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Барак Обама СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Експерти на ООН трябва да влязат днес в столицата на Сирия - Дамаск, за да установят дали правителството наистина е използвало химическо оръжие миналата седмица. Въпреки решението на президента Башар Асад да допусне наблюдателите обаче, Западът се готви за военни действия.

„Почти няма съмнение, че войските на президента Башар Асад за употребили химическо оръжие срещу цивилни хора. Решението на Сирия да пусне експертите на ООН дойде твърде късно, за да има смисъл от него“.

Това са думите, които високопоставен служител в администрацията на Белия дом е споделил пред Reuters и е пожелал анонимност. С коментара си той намекна, че военната намеса в Дамаск е неизбежна.

„Вземайки предвид броя на жертвите, симптомите на загиналите, оплакванията на оцелелите, показанията на очевидците и информацията, която американското разузнаване събра, почти няма място за съмнение, че правителството на Сирия е използвало химическо оръжие миналата седмица“, споделя източникът на Reuters.

Той коментира още, че решението на Асад да допусне наблюдателите на ООН до Дамаск е толкова закъсняло, че е почти безсмислено. Ако правителството на Асад нямаше какво да крие, щеше да даде зелена светлина на експертите още преди пет дни, допълва високопоставеният служител.

Междувременно, британският вестник Daily Telegraph обяви, че британският флот е в готовност да нанесе удари на Сирия.

„Корабите на британския кралски флот се подготвят да участват в съвместна операция САЩ за евентуална серия от бомбардировки с крилати ракети. Военното командване вече завършва изготвянето на списъка с потенциалните цели“, пише всекидневникът.

Министърът на външните работи на Великобритания Уилиам Хейг изрази загриженост, че правителството на Асад може да е унищожило доказателствата за употребата на химическо оръжие миналата седмица.

В евентуалните действия срещу Сирия ще се включи и Франция. Президентът Оланд неведнъж обяви, че ще подкрепи „твърд ответ“ срещу Башар Асад, ако се докаже, че правителството е използвало химически оръжия.

По-сдържана остава позицията на Германия. В неделя канцлерът Ангела Меркел заяви, че в Сирия не може и не бива да има военна намеса, а проблемите трябва да се решат с политически мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!