САЩ готви военен сценарий в Сирия

Елица Мартинова 25 август 2013 в 07:53 1839 6

Чък Хейгъл, Снимка: Reuters
Чък Хейгъл, Снимка: Reuters

Пентагонът подготвя различни военни сценарии за САЩ, ако президентът Барак Обама нареди намеса в Сирия. Това заяви в събота вечер министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл.

„Президентът Обама поиска от Министерството на отбраната да подготви варианти за всички възможнислучаи. Ние го направихме и сме готови да изпълним всеки от вариантите, ако той реши да използва някоя от тези възможности”, коментира Хейгъл пред журналисти в Малайзия.

Министърът отказа да даде подробности около различни възможности за развитие на конфликта в Сирия. По думите му обаче САЩ все още обмисля дали да използва сила срещу армията на президента Башар Асад.

Същевременно държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна със сирийския външен министър Уалид Муалем. Тема на разговора им бе информацията за мащабна химическа атака в Дамаск, за която се твърди, че е отнела живота на стотици цивилни. Официалният режим на Асад отрича да е имало каквато и да е атака срещу невъоръжени хора. Опозицията обаче твърди друго. Вчера Иран също потвърдиха, че в Дамаск е имало химическа атака, при която е използван силен нервно-паралитичен газ.

Плановете за намеса в Сирия предизвикаха остро неодобрение от страна на Венецуела. Президентът Николас Мадуро обяви, че САЩ само си търси повод да започне война на всяка цена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови