ООН се разтревожи от руските зверства в Украйна

OFFNews 28 април 2023 в 17:49 2807 7

етнически малцинства

Снимка Архив

ООН забеляза, че Москва често прибягва до етнически малцинства на фронта.

Комитетът на ООН за премахване на расовата дискриминация обяви, че е силно обезпокоен за нарушаването на човешките права от руските сили и частните военни компании в Украйна, включително принудителни изчезвания, изтезания, изнасилвания и екзекуции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В заключенията от доклада си за Русия комитетът призовава властите в Москва да разследват твърденията за нарушения на правата на човека, извършени по време на нашествието в Украйна.

"Комитетът е дълбоко загрижен за тежките нарушения на правата на човека, извършени по време на продължаващия въоръжен конфликт от военните сили на Руската федерация и частните военни компании", се казва в изявлението.

За момента руската постоянна мисия към ООН в Женева не е коментирала въпроса.

В доклада си комитетът посочва сред извършените нарушения прекомерната употреба на сила, произволните задържания, убийствата и насилственото прехвърляне на деца от Украйна в Русия.

Русия, която според комитета на ООН е отказала да му предостави информация за конфликта, отрича да е извършвала жестокости и умишлени нападения срещу цивилни в Украйна. Тя отрича също да е депортирала украински деца в Русия, като твърди, че ги е евакуирала, за да ги предпази.

Комитетът на ООН отбеляза също своята загриженост за призоваването на войници от етническите малцинства на служба в руската армия и "подбуждането към расова омраза и разпространяването на расистки стереотипи срещу етническите украинци", включително по държавната телевизия.

Правозащитници от Бурятия обвиниха властите, че съсредоточават усилията си за призоваване на войници върху отдалечени региони, населени с етнически малцинства, с цел да избегнат предизвикването на народен гняв в Москва и други големи градове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

9

6екеr4о

03.05 2023 в 15:06

В допълнение на написаното по-долу искам да кажа, че току-що си купих книгата "Волитва за Украйна" на Теодора Димова, мисля, че не е необходимо да бъде обяснявано коя е тя, та в предговора си ни припомня, че в евангелските блаженства Иисус Христос говори не за миролюбците, аза миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.
Мечтая си делото на тези синове Божии да успее!

-529

8

6екеr4о

03.05 2023 в 14:25

Скъпи Джони Б,
взехте ми думите от устата, образно казано.

Искрено подкрепям мненията за основна реорганизация на мухлясалата ООН, като не само трябва да бъде изхвърлена педеРацията от Постоянния съвет, но и да се направят много и решителни крачки във всички посоки.
К`ви са тия генерали в Судан, дето се трепят и унищожават собственото си население!? Ако ООН имаше мироналагащи функции, достатъчно бе да бъде пратен контингент от малка държава, например Нидерландия или друга подобна, и тия две африкански маймуни вече щяха да гният по занданите!
Ако с такива функции ООН беше затворила небето над УкраИна, то войната отдавна да беше завършила...
Ако, ако...

318

6

Valioka

29.04 2023 в 14:31

Тия на снимката са най-руските русняци, от армията на Петър Първи - гордостта на Путя... Те са имали решаваща роля в извоюването на така нареченото "велико величие на рашистката империя"... Малоумници...

936

5

escrin

28.04 2023 в 19:57

Аладин, верно ли няма доказателства ве, руско-турски манго? Ами тия хвалби дето руските войници сами ги качват в нета да се хвалят с "подвизите" си как режат нечия глава или нечии топки, какво са?

1005

4

eagle60

28.04 2023 в 19:30

Колко жалко че продължава да има не малко платени или просто заблудени българи, отричащи руските зверства. Колко хубаво, че в Хага грижливо ги водят на отчет, за да изправят злодеите на подсъдимата скамейка.

2073

3

Johnny B Goode

28.04 2023 в 19:06

Рашисткия ****** отдолу, ти сигурно живееш в някаква паралелна вселена.

2073

1

Johnny B Goode

28.04 2023 в 18:10

Импотентното ООН се бил разтревожило, моля ви се.
Тумба безполезни тунеядци от които отдавна няма никакъв смисъл.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика