На бой отиват само бедните

OFFNews 05 октомври 2022 в 14:34 8383 5

война

Снимка Ройтерс

Мобилизацията върви в пълна сила и преизпълнение на плана в бедните райони на Русия.

На 21 септември президентът Владимир Путин обяви "частична" мобилизация в Русия. Две седмици по-късно регионите започнаха да докладват за изпълнението на мобилизационните мерки. Екипът за разузнаване на конфликти (CIT) обобщава резултатите от първата вълна на мобилизация и разказва как тя се е отразила на руските региони.

Колко души може вече да са мобилизирани

Руският разследващ сайт "Важни истории" и доброволците от CIT са проследили докладите за това колко хора планират да бъдат призовани или вече са призовани в различните региони. Според техните изчисления за две седмици най-малко 213 200 души в 53 региона са били призовани на военна служба.

Това е в съответствие с изявлението на министъра на отбраната Сергей Шойгу. По думите му от началото на мобилизацията във въоръжените сили на Русия са пристигнали над 200 000 души. Общият брой на мобилизираните обаче трябва да е по-голям, отколкото твърди Шойгу: не е известно колко души са били призовани в останалите 32 региона, за които журналистите не са успели да намерят данни. Министърът на отбраната заяви, че всички руски региони са получили мобилизационни задачи.

Шойгу обеща, че мобилизацията ще засегне "един процент или може би малко повече - 1,1%, от мобилизационния ресурс" на страната - 300 хил. души (това е 1,19% от броя на резервистите в Русия. - бел. ред.). Но се оказва, че всеки втори регион е надхвърлил плана за наборна военна служба: 26 от 53 субекта, за които има данни, изпращат на война повече от обявените от Шойгу 1,19% резервисти.

Мобилизацията засяга регионите неравномерно. Най-високият процент е в Красноярския край. Според един разговор между военен комисар и мобилизирани, оттам щели да бъдат изпратени на война 28 000 души - почти 5,5% от резервистите. Ако толкова хора бяха призовани в цяла Русия, общият брой на мобилизираните щеше да надхвърли 1,3 милиона.

Подобна масова военна служба вече се отрази тежко на работната сила в региона. Ръководителите на земеделски предприятия се оплакват, че заради мобилизацията няма кой да работи там, а трактористите и комбайнерите, които преди са били "работници на парче", са отведени на война в разгара на сезона за прибиране на реколтата. Експертите на CIT не изключват възможността броят им да е преувеличен: те не виждат индикации, че мобилизацията там е толкова различна от ситуацията в подобни региони.

До 4% от военнослужещите в резерва ще бъдат призовани от Севастопол, заяви губернаторът на града Михаил Развозжаев. Според местни жители на гражданите, които са получили призовки, са се обаждали по телефона от военното поделение и са ги заплашвали с понасянето на наказателна отговорност, ако не се явят в поделението. Самият кмет каза, че по време на мобилизацията няма дори медицинска комисия.

Много хора са призовани и в Бурятия (3,7%), Дагестан (2,6%) и Калмикия (2,2%). "Едно от предположенията е, че националните републики искат да докарат пред началниците", казват анализаторите на CIT.

Неравномерната мобилизация може да се обясни и с факта, че регионите разполагат с различен брой резервисти с подходящ опит. "Тази хипотеза не може да бъде проверена, тъй като данните са класифицирани. Например в Калининградска област се наблюдава излишък. Там са разположени 11-и армейски корпус и част от Балтийския флот. В Рязанска и Псковска област има десантчици, три бригади са постоянно разположени в Бурятия, а в Красноярския край живеят много росгвардейци", казват изследователите от CIT. - Но трябва да се разбере, че има огромна разлика между тези, които са били призовани, и тези, които са се явили. Всъщност съвсем не са хората, които Министерството на отбраната е очаквало да мобилизира. Службите за военна регистрация и набор не знаят как да призоват правилните хора, те са принудени да мобилизират в най-кратки срокове. А бившите военнослужещи, дори тези, които са приключили службата си преди началото на войната, едва ли ще имат желание да отидат на фронта, тъй като знаят за случващото се от бившите си колеги.

Мобилизация за бедните

Изчисленията на журналистите показват, че в повечето региони важи правилото - колкото по-бедни хора живеят в даден регион, толкова повече той е засегнат от мобилизацията.

"Виждаме връзка между дела на наборните войници и бедността в региона. В такива региони трябва да има много служители, които наскоро са сключили договор. Армията често е един от малкото работодатели в такива региони, както и социална спасителна линия", казват анализаторите на CIT.

В 23 от 26-те региона, от които са мобилизирани повече от обявения от Шойгу дял резервисти, доходите на хората са по-ниски от националните. Например средният доход на глава от населението на жител на Псковска област е 32 000 рубли на месец. Две хиляди души, или 1,86% от резервите, ще бъдат изпратени на война оттам. В Калмикия, при среден доход от 22 500 рубли, ще бъдат призовани около 1000 мъже (2,2%).

Мобилизирани

Според икономистите Максим Миронов и Олег Ицхоки властите не желаят да засегнат по-проспериращите региони от страх от протести.

"В бедните и отдалечени региони ще бъдат призовани повече хора, а в богатите градове - по-малко, за да се избегнат протести", смятат експертите. Те изтъкват, че именно в бедните региони има голяма вероятност да бъдат привлечени хора извън целевата категория.

Но така или иначе, протестите не бяха избегнати. Най-ожесточени те бяха в Дагестан: след митингите местният Следствен комитет образува най-малко 30 наказателни дела, а администраторите на канали в телеграм, които ги отразяваха, бяха задържани. В Калмикия, която също попадна в топ 10 на регионите с най-висок дял на мобилизация, върховният лама на републиката се изказа против войната.

"Погледнете само Тива, Дагестан. В Бурятия също започва тази история с протестите. Може би те (властите) са се надявали, че работодателите в тези региони няма да ги допуснат, но те ги допуснаха", казват анализаторите на CIT.

Още ковчези

Регионите, които ще изпратят най-голям брой резервисти на война, са най-силно засегнати още преди мобилизацията. Дагестан например е на първо място по брой потвърдени смъртни случаи в Украйна. През седемте месеца на войната там са убити най-малко 277 души, а смъртността сред младите мъже в републиката вече се е увеличила повече от два пъти. След обявяването на мобилизацията в Дагестан още 15 000 души, 2,5% от местните резервисти, трябваше да отидат на война.

Тези планове разгневиха не само жителите на републиката, които излязоха на протест, но и хора, близки до властите. Така, в разгара на мобилизацията, Айна Гамзатова, съпруга и съветник на дагестанския мюфтия, моли Владимир Путин да отложи мобилизацията на дагестанците, тъй като много жители на региона вече са участвали във войната.

"Аз и моят народ бихме искали да Ви предложим, като вземете предвид факта, че от три милиона жители (на Дагестан) повече от три хиляди дагестанци, сред които има много герои, вече са на фронтовата линия, да ни отложите от мобилизация и други призовки", пише тя.

Друг такъв регион е Бурятия. Във войната с Украйна са загинали най-малко 259 жители на републиката, а смъртността на младите мъже е нараснала с 93%. Още преди обявяването на мобилизацията местните жители недоумяват защо толкова много буряти участват в боевете.

"Особено по някаква причина има много (войници във войната в Украйна) от Бурятия. Не е ясно защо. Уж всички ще бъдат равнопоставени, а бурятите и без това са толкова малко. Ние сме малка държава. Толкова много момчета са умрели там, за кого ще се омъжат нашите момичета? Бурятската нация ще стане още по-малка. Какво можете да направите? Граждани на Русия", разказва жена от бурятското село Барун-Хасурт, където двама местни жители са отишли на война.

По оценки на Фондация "Свободна Бурятия" сега републиката планира да мобилизира поне 3,6% повече резервисти - 6400 души. Ако същият процент като в Бурятия бяха призовани в цяла Русия, 920 000 руснаци щяха да отидат на война.

Тази неравномерна мобилизация ще доведе до още по-голяма смъртност на мъжете в най-засегнатите региони. Според анализаторите на CIT загубите сред мобилизираните мъже ще бъдат по-големи, отколкото сред тези в редовната армия.

"Като се има предвид цялостното ниско ниво на обучение, въпреки че някои наистина са обучени, но някои са изпратени на фронта без обучение, това означава, че жертвите ще бъдат повече", казват експертите. - Тези хора не са обучени, не са подходящо екипирани, не са обучени в бойни действия и в по-голямата си част нямат боен опит. Те не разполагат със съгласувано командване, тъй като целият команден състав също ще бъде мобилизиран. За тези 300 000 души ще е необходимо да се намерят 30 000 професионални офицери на служба. В Русия просто няма толкова много офицери на разположение, а тези, които са на разположение, до голяма степен са на фронта."

Въпреки това сред мобилизираните може би ще има по-малко хора, които ще откажат да се бият, поне в началото.

"Значителна част от загубите в руската кадрова армия се пада на така наречените "петстотници" - тези, които не са били убити или ранени, но са отказали да участват в бойни действия или доброволно са напуснали местонахождението на подразделението. В този случай тази категория загуби първоначално ще бъде рязко намалена, тъй като е станала престъпление или наказанието е било увеличено. Разбира се, не знаем какво ще се случи с бойния дух през зимата и по време на украинската офанзива - може да се стигне до широко разпространено дезертьорство, дори то да е наказуемо", казва CIT.

Какво да се очаква от мобилизацията

В началото на мобилизацията Шойгу заяви, че 300 000 души ще бъдат призовани постепенно:

"Това не е еднократно действие. Това не предвижда толкова мащабен обхват, който да улови всички бързо - не", увери министърът.

Две седмици по-късно обаче както публичните данни, така и самият Шойгу твърдят, че вече са мобилизирани повече от 200 000 души.

Дори когато обещаните от властите 300 000 души бъдат призовани на фронта, мобилизацията няма да спре, смятат експертите по CIT.

"Виждаме, че те се опитват да призоват всички 300 000 души наведнъж. Човек би предположил, че те ще я разтеглят на няколко вълни, ще я попълват малко по малко, но не", коментират процеса на мобилизация експертите от CIT. - Възможно е да се наложи допълнителна мобилизация, за да се компенсират загубите сред включените в първата вълна). От друга страна, може да се окаже, че цифрите от 1 или 1,2 милиона (изказани от медиите, позовавайки се на източници от властите) са тези, които те по принцип планират да наемат и няма да имат нужда от повече до края на войната. Възможно е тези 300 000 души да бъдат привлечени още сега, а останалите да бъдат привикани постепенно, в зависимост от понесените загуби. Във всеки случай не вярваме, че мобилизацията ще бъде ограничена до 300 000 души."

Макар че резултатите от мобилизацията вече са близки до обявените, на практика са набрани съвсем различен брой военнослужещи от тези, които Министерството на отбраната очакваше. Властите обявяват, че първите, които ще бъдат мобилизирани, са хората с боен опит и необходимите военни специалности, но в службите за военна регистрация и записване се приемат дори хора, които не са служили и страдат от сериозни заболявания. Най-малко осем мобилизирани мъже умират, преди да бъдат изпратени на фронта, включително от инфаркт и тромбоемболия.

"Те (тези, които са успели да се мобилизират до този момент) ще бъдат по-близо до това, което видяхме при мобилизацията на така наречените ДНР и ЛНР, отколкото до редовната руска армия, която и без това не се представя блестящо, без някои части. Ако те (мобилизираните от ДНР и ЛНР) са участвали в офанзиви, са претърпели огромни загуби. В няколко украински офанзиви един от решаващите фактори е, че мобилизираните напускат позициите си и бягат: например пробивът при Балаклея успява отчасти заради мобилизираните сили по посока на главния удар. На запад от Херсон те също избягаха и въздушнодесантните войски трябваше да поемат битката, въпреки че тогава не бяха подготвени за това. Така че, съдейки по този опит, (резултатът от мобилизацията) ще бъде без особен ефект. Разликата е само в това, че някои от мобилизираните (руснаци) може да са по-добре екипирани от мобилизираните в ЛДПР", казват анализаторите на CIT.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

PaulPierce

05.10 2022 в 21:31

Навсякъде воюват бедните

15914

4

поп Дръвчо

05.10 2022 в 15:49

п.п. като свършат бедните ше разтребят и по-заможните.

Вова явно е обещал на другаря Си недостигащите му млади жени. Особено в регионите около Китай.

И явно и заедно със самите региони.

15914

3

поп Дръвчо

05.10 2022 в 15:45

Варене на жаба по руски.

Хората свикват че е нещо нормално да те пратят на сигурна смърт някъде на майната си.

22548

2

dolivo

05.10 2022 в 15:35

Интересно е каква е корелацията с безработицата

Възможно е прочита на Кремъл да е донякъде и като вид "заетост" и намаляне на вероятността безработни мъже да се бунтуват срещу режима

1687

1

Пенчо Прикарчин

05.10 2022 в 15:02

https://youtu.be/L8zhNb8ANe8