Океанът погълна два острова на Индонезия

OFFNews 16 януари 2020 в 08:54 3293 3

Два необитаеми острова в индонезийската провинция Южна Суматра напълно изчезнаха под водата в резултат на покачване на морското равнище, причинено от глобалното затопляне. Това съобщава днес в. "Стрейт таймс", цитирайки данни на местната организация "Форум за околната среда", предаде ТАСС.

"Островите Бетет и Гундул сега се намират 1-3 метра под морското равнище", заяви ръководителят на НПО-то Хайрул Собри.

"Ако не се предприемат спешни действия, под заплаха от изчезване са още четири острова в състава на тази провинция", предупреди експертът.

Той отбеляза, че един от тези острови - Салах Намао, все още е обитаем, макар че от 90-те години на миналия век местните жители постепенно започнали да го напускат, включително поради покачването на морското равнище. По думите му на изчезналия вече остров Бетет преди е имало национален природен резерват, получил признание от ЮНЕСКО.

Индонезия е разположена на най-големия в света архипелаг с близо 18 хиляди острова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

3

Bad Horse

16.01 2020 в 18:44

Тези "новини" се пускат от дебили, които мислят че всички ние сме дебили. Земната кора там потъва. При това неравномерно - между 1 и 3 метра. Ако нивото на океаните се вдигаше, щеше да е с точно определен брой метри. Не може в Бургас да се вдигне с 1 а във Варна с 3 метра. Както казах, зомбирани дебили. Зелени джихадисти камикадзета, необезпокоени от никакви съмнения или въпроси за вярата си.

10372

2

elbarbudo

16.01 2020 в 11:25

Естествено че е фейк нюз и пропаганда. У матреяла трябва да се всява страх, за да не меца много докато му бъркат у джоба.

4642

1

ctef

16.01 2020 в 09:22

Ако не фалшива, това прилича на доста изопачена и погрешно тълкувана новина, за всяване на паника.
Казва се, че островите са останали на 1 до 3 м. под нивото на водата. Това би означавало, че нивото на Световния океан се е вдигнало да речем най-малко с 3м., ако не и с повече. Което от своя страна значи, че би трябвало да са изчезнали още хиляди атоли и островчета по света, и да са залети огромни пространства брегова линия, в това число и населени места.
Според мен, отговора е в активната сеизмична дейност в региона, довела до слягане на земните пластове. Известни са подобни случай, в т.ч. дори и поява на нови острови, наскоро някъде по Арабското крайбрежие на Индийския океан.