Обвиниха в педофилия ключов свидетел в разследването за руската намеса на изборите в САЩ

OFFNews 04 юни 2019 в 17:20 3387 0

Снимка CNN

Ключов свидетел в рамките на разследването за руската намеса на президентските избори в САЩ е обвинен в педофилия. 

Американският предприемач Джордж Нейдер е арестуван за притежание на детска порнография. Той е задържан в понеделник на летище в Ню Йорк, а днес предстои да се изправи пред съда. 

Нейдер получава обвинения в педофилия за пети път. 

В този случай на мобилния му телефон са открити снимки и видеа на непълнолетни, "въвлечени в действия с откровено сексуален характер", обяви прокуратурата.  

Според разследващите в телефона му е имало 12 видеа с момчета на възраст между 2 и 12 години, като в едно от видеата момчетата извършват сексуални действия с коза. 

Ако вината му бъде доказана, може да получи между 15 и 40 години в затвора. 

Нейдер е обвиняван в притежаване на детска порнография през 1985 г., когато обвиненията са свалени, защото доказателствата срещу него са получени неправомерно. През 1988 г. той два пъти получил по пощата материали с детска порнография, като материалите са намерени в дома му, но обвинения не са му повдигнати. През 1991 г. Нейдер е осъден в щата Вирджиния на шест месеца затвор и глоба от 2000 долара отново за притежание на Материали с детска порнография. През 2002 г. той е осъден на една година затвор в Чехия за опит да склони непълнолетни към секс, като в делото срещу него се споменават десет случая. 

60-годишният Джордж Нейдер има американско и ливанско гражданство. Той е известен с връзките си с Обединените арабски емирства. Пристигнал е в САЩ още като младеж. Той е основател и шеф на списание Middle East Insight. 

Като журналист той често пътува по света и прави интервюта със световни лидери и водещи американски политици. 

Нейдер е работил и в няколко президентски администрации в САЩ, като се е занимавал с въпроси, свързани с Близкия изток. Работил е и за правителства на други държави. По времето на президента Бил Клинтън Нейдер е бил неофициален посланик на САЩ в Сирия. 

През 2012 г. той помогнал на Ирал да сключи сделка за получаване на руско оръжие за 5,2 млрд. долара. По това време той е неформален съветник на иракския премиер Нури ал Малики. 

Нейдер е свързван и с Доналд Тръмп - чрез познанството му с един от големите спонсори на президента и на Републиканската партия Елиът Бройди. Недер помогнал на Бройди да сключи договори за 200 млн. долара с ОАЕ. Идеята на Нейдер била чрез Бройди да стигне до Тръмп, за да лобира за интересите на ОАЕ и Саудитска Арабия в Белия дом и да настрои новата администрация срещу Иран и Катар, съобщи руската служба на Би Би Си. 

Нейдер прехвърлил на Бройди 2,5 млн. долара, който той раздал на конгресмени, подкрепящи затягане на законодателството на САЩ по отношение на Катар. През лятото на 2017 г. Саудитска Арабия и ОАЕ, както и Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, като обвиниха страната в подкрепа на тероризма и намеса във вътрешните им работи. 

В доклада на спецпрокурора Робърт Мюлър Джордж Нейдер е свързван и с Москва. Името на Нейдер в споменато над 100 пъти в доклада, като голяма част от установеното в разследването се основава на неговите показания. 

Установено е, че Нейдер е близък до директора на Русия фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, който според доклада най-активно е опитвал да осъществи контакти с екипа на Тръмп. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!