Бежанците от Будапеща тръгнаха пеша за Австрия и Германия (снимки и видео)

OFFNews 04 септември 2015 в 19:00 11831 11

Стотици бежанци тръгнаха пеша от централната жп гара в Будапеща за Австрия и Германия. Това се случи, след като Унгария спря влаковете за Западна Европа.

Централната гара в унгарската столица беше затворена във вторник, след като стотици бежанци опитаха да се качат на влак за Австрия.

По-късно гарата беше отворена, но достъпът на бежанците беше блокиран.

Два дни по-късно бежанците все пак бяха допуснати до гарата, но властите обявиха, че са спрени всички влакове за Западна Европа.

След още няколко часа от гарата съобщиха, че влак с 200 имигранти е потеглил към градовете Шопрон и Сомбатхей по границата с Австрия. След около 40 км обаче, до град Бичке, където се намира до един от бежанските лагери в страната. 

След като стотици бежанци тръгнаха пеша за Западна Европа, имигрантите на гара Бичке също заявиха, че жените и децата ще тръгнат пеша към Германия в събота, ако не бъдат пуснати влакове.

По-рано днес стана ясно, че около 300 имигранти са избягали от лагер в Унгария, близо до границата със Сърбия.

Полицаи са тръгнали след имигрантите и са блокирали трафика до приемния център Роске близо до южната граница със Сърбия.

Други около 2300 имигранти в центъра са заплашили да го напуснат.

В същото време стана ясно, че унгарските депутати са променили имигрантските закони и са затворили южната граница на страната.

Според новите закони ще бъдат създадени транзитни зони, в които имигрантите ще бъдат задържани, докато молбите им за бежански статут не бъдат одобрени. Ако това не се случи, те ще бъдат депортирани.

По-рано днес полицията на гръцкия остров Лесбос използва шокови гранати срещу стотиците бежанци, които се опитаха да се качат на ферибот за Пирея.

Снимка: AFP

1) Унгарски бежанци, ходещи към Австрия през 1956 г.

2) Сирийски бежанци, ходещи от Унгария към Австрия през 2015 г.

Снимки: Twitter


Видео:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!