Обявявиха едностранно прекратяване на огъня в Судан за Курбан Байрам

Красимир Крумов 27 юни 2023 в 19:24 818 0

боеве в Судан

Снимка БТА/АП

Боеве в Судан

Мохамед Хамдан Дагало, лидерът на паравоенните Сили за бърза подкрепа в Судан, обяви едностранно прекратяване на огъня по случай мюсюлманския празник Курбан байрам, който започва утре, предаде БТА.

Суданската армия засега не е заявила дали също ще обяви прекратяване на огъня.

„Обявяваме едностранно прекратяване на огъня, с изключение на ситуации на самоотбрана, в навечерието на Курбан Байрам и в деня на Курбан Байрам“, каза Мохамед Хамдан.

Сблъсъците избухнаха в Хартум на 15 април между началника на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и командира на паравоенните сили за бърза подкрепа Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемедти.

Двете враждуващи фракции си поделят властта в Хартум след военния преврат през 2021 г., който разпусна ръководеното от цивилни граждани преходно правителство, въведено след падането на диктатора Омар ал-Башир през 2019 г.

Различаващите се икономически и политически виждания на Бурхан и Хемедти не се доближават до консенсус, а напрежението между силите непрекъснато ескалира.

От началото на размириците има сигнали за случаи на сексуално насилие, грабеж и различни видове нападения.

Досега конфликтът между враждуващите фракции в Судан принуди близо 600 хиляди души да избягат в съседни държави, като Египет, Чад, Южен Судан и Централноафриканската република.

Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреждава, че броят на хората, бягащи от конфликта, може да надхвърли един милион.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!