Тежки сблъсъци в столицата на Судан след изтичане на примирието

OFFNews 29 май 2023 в 16:03 786 0

Суданският флаг

Снимка Pixabay

Флаг на Судан

В края на нестабилното споразумение за прекратяване на огъня в столицата на Судан Хартум отново са се водили тежки и продължителни сблъсъци, предаде Ройтерс. Едноседмичното споразумение между военните и паравоенните изтече днес. Жители на засегнатите от военните действия райони твърдят, че достъпът до хуманитарна помощ е бил затруднен.  

Боевете са продължили от неделя до понеделник в южната и западната част на Омдурман. От другата страна на река Нил в южната част на Хартум жителите също са съобщили за сблъсъци късно в неделя.

Сблъсъците избухнаха в Хартум на 15 април между началника на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и командира на паравоенните сили за бърза подкрепа Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемедти. 

На 20 май двете страни подписаха седемдневно споразумение за прекратяване на огъня, за да позволят доставката на хуманитарна помощ. 

От началото на конфликта са убити стотици, а близо 1,4 милиона души са прогонени от домовете им, десетки бебета са загинали в едно от сиропиталищата в столицата. Сиропиталището се помещава в триетажна сграда в центъра на Хартум, близо до боевете. Служители и доброволци казват, че в началото на боевете бебетата са спали на земята заради непрекъснатия обстрел около сградата. Тогава много от служителите остават по домовете си и само 20 бавачки се грижат за 400 бебета. 

Лекар доброволец разказва, че бебетата остават без достатъчно грижи, със замърсени пелени, което ги прави податливи на кожни обриви, инфекции и треска. Стресът за децата се увеличава заради жестоката жега в Хартум, която на моменти достига около 43 градуса по Целзий. Неправителствена организация, която помага за събирането на средства твърди, че всеки ден умират бебета. 

Междувременно и двете страни са заявили, че обмислят удължаване на споразумението за едноседмично прекратяване на огъня, с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати, което е предназначено да позволи разпределението на помощи за населението, и трябва да изтече в 21:45 (19:45 GMT) местно време в понеделник.

Саудитска Арабия и Съединените щати са наблюдавали дистанционно споразумението за прекратяване на огъня и призовават за подновяването му. Те са заявили, че както армията, така и паравоенните многократно са нарушавали примирието и са възпрепятствали предоставянето на хуманитарен достъп и възстановяването на основни услуги.

Здравното министерство съобщава за повече от 700 загинали, но вероятно цифрата е по-висока. Освен това са регистрирани до 510 смъртни случая в Ел Генейна, един от основните градове в Дарфур, западен регион, който вече е белязан от конфликти и разселване.

Редица фабрики, офиси, домове и банки са разграбени или разрушени. Токът, водата и телекомуникациите често са прекъсвани и има недостиг на лекарства и медицинско оборудване, а хранителните запаси са на привършване. 

ООН и други хуманитарни организации твърдят, че въпреки примирието, са били необходими гаранции за транспортирането на помощ и персонал до Хартум и други места в нужда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови