Обама: Русия е заплаха за света (обновена)

ОFFNews 15 ноември 2014 в 15:28 25962 75

Президентът на САЩ до китайския държавен глава Си Дзинпин и лидери на част от страните, участници в срещата на Г-20. Снимка: AFP

В политически сблъсък между Запада и Русия се превърна срещата на Г-20 в Бризбейн, Австралия.

Американският президент нарече Русия "заплаха за света", а европейски лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел, заявиха, че ситуацията в Източна Украйна е неприемлива и предстоят нови санкции срещу руски лидери и бизнесмени.

Това стана на срещата на ръководителите на страните част от Г-20 в Бризбейн, Австралия.

Обама заяви, че САЩ са в "авангарда на съпротивата срещу руската агресия против Украйна, която е заплаха за света, както видяхме в отвратителното сваляне на полета МН17".

От своя страна Русия даде категорични отговори чрез изказвания, но не директно чрез президента Владимир Путин, а чрез Сергей Рябков и Юрий Ушаков днес по време на форума.

"Действията на Москва по отношение на Украйна не носят никаква заплаха, напротив- те са насочени към стабилизирането на ситуацията в страната", заяви в кулоарите на срещата на Г-20 заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков, цитиран от украинската агенция УНН.

Партньорите на Русия от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) осъждат санкциите срещу Москва, заяви преди срещата на върха на Г-20 помощникът на президента на Русия по въпросите за външната политика Юрий Ушаков.

"Всички наши партньори заявиха, че санкциите са незаконни, че нарушават устава на ООН и пречат на възстановяването на икономиката. Русия не е повдигала този въпрос, нашите партньори изразиха своята гледна точка без ние да сме ги карали”, каза Ушаков, цитиран от РосБизнесКонсалтинг (rbc.ru).

По този повод германският канцлер Ангела Меркел заяви:

"Сегашната ситуация е незадоволителна и в момента обсъждаме включване на още лица в списъка със санкции", каза от своя страна германският канцлер Ангела Меркел, на която предстои среща с руския президент Владимир Путин. По повод срещата тя заяви, че не очаква "внезапни и качествени промени" след разговора.

Форумът би трябвало да се занимава с икономически проблеми, но бързо се е превърнал в сблъсък между Запада и Путин, особено след съобщенията от тази седмица - включително на командващият силите на НАТО ген. Филип Брийдлав в София - че Русия усилено вкарва оръжие и войски в помощ на сепаратистите в Украйна, коментира агенция "Ройтерс".

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който също е в Бризбейн, каза, че Москва трябва да прекрати тези доставки, да изтегли своите войски и оръжие от украинска територия и да притисне бунтовниците да приемат примирие, защото в противен случай ще има нови санкции.

Владимир Путин, който също е в Бризбейн, бе принуден да изслуша острата реплика на канадския премиер Стивън Харпър, който след като го поздравил, допълнил: "Подавам ви ръка, защото съм длъжен, но мога да ви кажа само едно - махайте се от Украйна", съобщи "Блумбърг" като се позова на прессекретаря на канадското правителство. Прессекретарят на Путин потвърдил казаното от Харпър, но допълнил, че отговорът на руския президент бил: Това е невъзможно, защото ние не сме там."

На фона на всички нападки руският президент Владимир Путин планира да напусне по-рано Бризбейн, предадоха световните агенции. За решението се разбра след напрегната среща между него и британския премиер Дейвид Камерън. Така Путин ще пропусне официалният обяд, планиран за неделя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!