Г-20 обсъжда кризата в Украйна, тероризма и Ебола на среща в Бризбейн

ОFFNews 15 ноември 2014 в 10:02 2167 2

В австралийския град Бризбейн се откри Деветата среща на върха на страните от Г-20, предадоха световните агенции.

Срещата започна с неформална среща на лидерите. Тя ще бъде последвана от официално откриване в присъствието на лидерите и на гостите от Мианма, Испания, Сенегал, Мавритания, Сингапур и Нова Зеландия. Утре ще е второто заседание на Г-20, което ще бъде последвано от работен обяд.

Паралелно с пленарните заседания ще бъдат водени и редица двустранни разговори. Белият дом и Кремъл съобщиха, че не се предвижда среща между Владимир Путин и Барак Обама.

На форума ще се приеме План за действие от Бризбейн, очертаващ като цел увеличаване на брутния вътрешен продукт на Г-20 с 2 процента до 2019 г. и създаване на хиляди нови работни места. Лидерите ще обсъжда мерки за засилване на контрола над банките и финансовите пазари, както и за защита на данъкоплатците при фалити на банки. Водеща е и темата за борбата с данъчната оптимизация, което означава, че ще се обсъжда как да бъдат затворени "вратичките в законите", позволяващи на редица компании да плащат по-малко данъци, което причинява на някои страни загуби, възлизащи на милиарди долари.

Сред водещите теми ще бъдат и климатичните промени, дискутирани в светлината на преговорите за сключване в Париж в края на идната година на обвързващо споразумение за борба с последиците от глобалното затопляне.

Ще се обсъждат и въпроси на международния тероризъм и по-специално борбата срещу групировката "Ислямска държава", както и подпомагането на най-засегнатите от ебола страни. Кризата в Украйна ще бъде тема на двустранните разговори, които ще води руския президент Владимир Путин - с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел. Оланд и Путин ще говорят и за доставките на френските хеликоптероносачи Мистрал на Русия.

Групата Г-20 обединява Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Република Корея, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Африка и Япония и Европейския съюз. Във форума участват и представители на Международния валутен фонд и ООН.

На страните от Г-20 се падат между 85 и 90 процента от глобалния вътрешен брутен продукт и четири пети от международната търговия. В страните от организацията живеят две трети от населението на света. Тази година ротационен председател на групата е Австралия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови