Нов сблъсък между ядрените сили: Пакистан свали два индийски военни самолета

OFFNews 27 февруари 2019 в 10:52 7154 0

Снимка ЕПА/БГНЕС

Пакистан обяви, че е свалил два военни индийски самолета днес. Единият е паднал на територията ѝ, а пилотът е бил арестуван, съобщи говорител на военно-въздушните сили на страната. Няколко часа по-късно Индия потвърди, че е загубила МиГ-21, а пилотът му е изчезнал. В същото време, Индия съобщава за свален пакистански самолет.

По-рано тази сутрин Пакистан обяви, че е извършил удари по индийски цели.

Също днес Министерството на външните работи на Пакистан обяви, че самолети на страната са извършили удари по граничната зона на контрол, която разделя индийската от пакистанската част на Кашмир. На това индийските власти отговарят, че пакистанските самолети са били отблъснати, а един от тях е бил свален.

Пакистански военен говорител подчерта, че Пакистан не желае война с Индия.

По линията за контрол (границата между индийската и пакистанската територия в Кашмир - бел. ред.) са разположени много войници. При престрелка там във вторник са били убити четирима пакистански цивилни, а 10 други - ранени при стрелба. От индийската страна петима войници са били ранени, съобщиха властите, цитирани от Би Би Си.

Училища в най-малко два района край линията за контрол са затворени.

Хората, живеещи в граничната зона са призовани да напуснат домовете си.

Въздушното пространство на Пакистан е затворено.

Предисторията

Напрежението между двете ядрени сили ескалира във вторник през нощта с навлизането на индийски самолети във въздушното пространство на Пакистан над Кашмир. В отговор Пакистан вдигна по тревога изтребители.

Индия обяви, че е извършила въздушни удари, при които е унищожила лагер на групировката "Джаиш-и-Мохамед" и които са убили "голям брой" бойци, вкл. командири. Пакистан отрече за убити и заяви, че вдигнатите по тревога техни изтребители са отблъснали бързо индийските. Индийски медии съобщиха, че страната е изпратила срещу Пакистан 12 свръхзвукови самолета "Мираж" и че са били убити 200 души. Тази информация не се потвърждава официално от нито една от страните.

"Джаиш-и-Мохамед" се бори за отделянето на областта Кашмир от Индия и присъединяването ѝ към Пакистан. Групировката пое отговорност за самоубийствения атентат от 14 февруари срещу индийски военен конвой с 41 убити. Индия обвини Пакистан, че разрешава на групировки да действат на територията ѝ и твърди, че страната е изиграла роля в атентата от 14 февруари - обвинения, които Пакистан отрича.

Индия и Пакистан претендират за цялата територия на областта Кашмир, но контролират само части от нея. Трета е под контрола на Китай. Двете осемте ядрени сили в света са водили три войни и между тях периодично избухват конфликти за контрола над Кашмир от разделянето на Британска Индия на Индия и Пакистан през 1947 г. 

Настоящите въздушни нападения са първите, извършени по граничната линия в Кашмир от войната между Индия и Пакистан през 1971 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови