Напрежението ескалира: Нощно нападение по въздух на Индия в Кашмир. Пакистан вдигна изтребители по тревога

OFFNews 26 февруари 2019 в 11:34 9997 2

Снимка Wikimedia

Напрежението между Индия и Пакистан ескалира.

Индия обяви, че е извършила въздушни удари срещу бойци в Кашмир на територията на Пакистан. В отговор Пакистан е вдигнал по тревога изтребители. Властите в страната уверяват, че са отблъснали нахлулите индийски военновъздушни сили над оспорваната територия на Кашмир. Индия пък бе цитирана от БТА с твърдението, че е унищожила напълно бунтовнически лагер на групировката "Джаиш-и-Мохамед" и че действията ѝ са в отговор на атентата, извършен на 14 февруари в индийската територия на бившето княжество в Хималаите.

Групировката се бори за отделянето на Кашмир от Индия и присъединяването му към Пакистан.

Отношенията между двете съседни страни, които са и две от осемте ядрени сили в света (наред със САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай и Северна Корея) се обтегнаха след самоубийствения атентат по-рано този месец. При него бяха убити 41 индийски войници. Индия обвинява Пакистан, че разрешава на групировки да действат на територията ѝ и твърди, че страната е изиграла роля в атентата от 14 февруари - обвинения, които Пакистан отрича. Отговорност за него пое "Джаиш-и-Мохамед".

Днешните въздушни удари са първите, извършени по граничната линия на разделената на три област (между Индия, Китай и Пакистан) от войната между Индия и Пакистан през 1971 г.

От индийското Външно министерство заявиха на пресконференция, че ударите са убили "голям брой" бойци, включително техни командири, и че няма цивилни жертви. Пакистан дава различна информация: че няма убити и че индийските изтребители са били принудени бързо да се оттеглят.

Според индийски медии от Индия през нощта срещу вторник са били изпратени 12 свръхзвукови самолета "Мираж", които са нанесли удари по лагера на бунтовническата ислямистка групировка. Те твърдят, че са убити 200 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

05.03 2019 в 10:50

По-добре да не се меси, че ще се набие между шамарите и ще стане по-зле.

6245

1

kokoten

26.02 2019 в 12:01

Дръвника Тръмп няма ли да се намеси....да,ама там няма петрол,виж Венецуела е друга работа,там трябва да се "помага"...Тези там са близо 2 милиарда,ако гръмне някоя война,що бежанец ще има и тогава ще гледам сеира на Мутрата,как ще ги спира,само Господ знае.....