Пакистан показа видео със заловения индийски пилот, Индия потвърди за сваления самолет

OFFNews 27 февруари 2019 в 11:46 4196 0

Пакистанското правителство публикува видео, за което твърди, че показва заловения индийски военен пилот, предаде Би Би Си. На кадрите мъжът, който е със завързани очи и изглежда има кръв по лицето, идентифицира себе си като командир Абхинандан.

Индия първо заяви, че не липсва нито един от пилотите ѝ, но след няколко часа потвърди: пилот е изчезнал, а неин самолет е бил свален. В официалното съобщение се казва, че Индия "за съжаление" е загубила един МиГ-21 и че пилотът е изчезнал.

Напрежението между двете съседни страни, които са и две от осемте ядрени сили в света, ескалира във вторник през нощта, когато индийски военни самолети навлязоха във въздушното пространство на Пакистан над територията на оспорваната от двете страни област Кашмир и принуди Пакистан да вдигне изтребители във въздуха и да отговори. Индия обясни, че е извършила въздушни удари по лагер на групировката "Джаиш-и-Мохамед", която пое отговорност за атентата срещу индийски военен конвой на 14 февруари с 41 убити войници. Индия обвинява официален Пакистан, че е участвал в извършването на покушението. Пакистан отрича.

Тази сутрин Пакистан обяви, че при ново навлизане на тяхна територия са били свалени два индийски самолета и че един от пилотите е арестуван. Страната затвори въздушното си пространство, а неин военен говорител подчерта, че Пакистан не желае война с Индия.

Хората, живеещи близо до линията на контрол (границата между индийската и пакистанската част от областта Кашмир) са получили съобщение да напуснат домовете си.

Училищата в близките квартали са затворени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови