Норвегия учи бежанците какво е изнасилване

ОFFNews 20 януари 2016 в 19:34 8346 9

AP PHOTO/ TOBIAS SCHWARZ.

Норвегия е започнала курсове за бежанци, чрез които да намали броя на сексуалните посегателства срещу жени, съобщи IBT. 

Оттам споменават, че курсовете се провеждат от години, но след скорошните масови сексуални нападения срещу стотици жени в редица европейски държави, на тях е обърнато много по-голямо внимание.

Частната компания "Hero" започва подобни курсове след редица изнасилвания в югозападния град Ставангер между 2009 и 2011 г., заподозрени за които са били чужденци. Курсовете учат бежанците как да разбират правилно обичаите в страна като Норвегия, която те намират за либерална.

"Идеята зад обучението е да се говори за рисковите ситуации, които възникват, що се отнася до изнасилванията и сексуалните нападения. Нуждаем се от вашата помощ, за да засечем тези ситуации", казва Линда Хаген пред своя клас от имигранти.

По време на часовете мигрантите трябва да споделят своето виждане за разликата между любовта и секса, както и какво си мислят за жена, която върви по улицата с голи рамене и за такава с покрити. Задава им се и въпросът, какво смятат за насилието срещу жени, дали има случаи, в които то е оправдано, и кога една жена е съгласна да прави секс с тях.

"Аз нямам проблем, защото идвам от отворен град, сестра ми и майка ми доста си приличат с жените тук. Но имам приятели, които идват от различни култури, от строги семейства. За тях всяка разголена част по тялото на жената е знак, че тя иска да прави секс", коментира 42-годишен сириец, част от курса.

"Прегръдките в Норвегия са често срещано нещо, също както и танцуването, при което двама души са доста близко един до друг - това обаче не води задължително до сексуален контакт. Въпреки това има някои сиви зони, ситуации, които са малко трудни за разчитане... Проблемът може да възникне при всеки един от нас", допълва Хаген.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!