Полицаи спартанци пазят границата в брезентови палатки

Юлиан Христов 18 януари 2016 в 12:33 8680 5

МВР

Операцията по охраната на държавната граница вече навлиза в третата си година, но условията, при които тя се охранява, остават все така трагични. Това, което се промени единствено, е напредък в строителството на оградата и инфраструктурата около нея, но техническата обезпеченост на полицаите на терен е крайно недостатъчна. 

В началото на 2015 година доклад констатира, че служителите на МВР работят в унизителни хигиенно-битови условия и с разбита техника. По информация на OFFNews подобен доклад е изготвен и за изминалата 2015 година, но той не оповестен от МВР. Констатациите в него не се различават от тези, направени отпреди година. 

Операцията по охраната на границата започна на 8 ноември 2013 г. Тогава българо-турската граница беше усилена с допълнителни сили и средства от Гранична полиция и служители на МВР от вътрешността на страната. Тогава започна и изграждането на първите 30 км ограда по протежение на държавната граница на изток от ГКПП Лесово. Въпросният доклад, който се появи в мандата на служебния министър на вътрешните работи Иван Бакалов, показваше съществени недостатъци в операцията. Освен екстремните битови условия на работа, в него се посочваше, че в състава се натрупват умора и напрежение заради смените, които от 12-часови, заради логистиката, прерастват в 15-часови.

Констатираната порочна практика служители да бъдат командировани на границата за две седмица през седмица продължава и към момента. 

Разликата година след този доклад е в това, че граничните полицаи са заменили найлоновите заслони с брезентови палатки. За сметка на това, планираните доставки на химически тоалетни са отложени за неопределен период в бъдещето, а голяма част от повредената високопроходима техника все още е неизползваема. В края на годината стана ясно, че ръководството на МВР е започнало преговори с Европейската комисия за отпускане на 2 млн. евро за ремонт на авариралите автомобили. Очакванията са, ако тези пари бъдат отпуснати и след преминаване на всички процедури, автомобилите да влязат в употреба едва след две години.  

Има напредък единствено в инфраструктурната, след като правителството даде зелена светлина за разширяване на оградата и строителството на пътища около нея. Под въпрос остава обаче техническата обезпеченост - освен въпросната автомобилна техника, но също и разширяването на видеонаблюдението. Инцидентът с убит чужденец, преминал незаконно границата, извади наяве неадекватната реакция на държавата за справяне бежанския поток. Въпреки твърденията, че в този район работи интегрираната система за видеонабюдение, който би трябвало да засича бежанците преди да преминат границата, групата тогава беше спряна на 30 км навътре в страната. 

Малко след инцидента правителството индиректно призна, че в участъка няма изградено видеонаблюдение. От решение на правителството от 28 октомври става ясно, че системата е изградена, но тепърва ще бъде включена в експлоатация.

Към днешна дата на интернет страницата на МВР единствената актуална информация за границата е седмична справка за миграционния натиск. Последният обобщаващ обстановката доклад е за 2013 г. В него Гранична полиция отчита тенденция на увеличаване на натиска на българо-турската граница. 

По сметки на МВР близо 1 млн. лв. на месец струва засилената охрана на границата. Разходите на Министерството на отбраната към операцията пък са допълнително повече от 400 хил. лв. Всъщност, благодарение на намесата на военните на границата, има известно подобрение в условията. Военното министерство и декларирало предоставянето при необходимост на 11 товарни автомобила с повишена проходимост, някои от тях оборудвани за превоз на личен състав. Отделно от това на разположение са и 8 леки автомобила с повишена проходимост, които служат за обходи и проверка на нарядите, 3 групи за неотложен ремонт и поддръжка на техниката, два влекача и екип за разпъване и събиране на палатки, както и палатки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!