Норвегия отказа убежище на бивш командир на 'Вагнер', но няма да го депортира

OFFNews 07 февруари 2024 в 10:55 927 0

Вагнер

Снимка Архив

Норвегия отказа убежище на бившия командир на руската наемническа групировка "Вагнер" Андрей Медведев, който миналата година избяга в страната, но той няма да бъде депортиран, тъй като е твърде опасно да бъде върнат обратно, заяви адвокатът му Бринюлф Риснес пред Ройтерс.

Медведев избяга от Русия през януари 2023 г. през арктическата ѝ граница с Норвегия. Той описа перипетиите, през които е минал - руснаците стреляли по него докато пресичал границата. Разказвал и за времето, когато се е сражавал в Украйна като част от "Вагнер".

Преди три седмици имиграционните власти са му отказали убежище, тъй като не го смятат за редовен боец от руските въоръжени сили и не може да бъде наказан за участие в редовни бойни операции, обясни защитникът на Медведев.

"Те казват, че групата "Вагнер" не е част от руските въоръжени сили. Ние твърдим, че "Вагнер" в Украйна е неразделна част от руските въоръжени сили", посочва Бринюлф Риснес. 

Медведев планира да обжалва решението, но не рискува да бъде експулсиран в Русия, "тъй като е опасно да бъде върнат обратно", казва Риснес.

"Той рискува да бъде наказан за дезертьорство и да бъде убит от хората на "Вагнер", допълва адвокатът.

Норвежките имиграционни власти отказаха да коментират решението, за което първо съобщи вестник Dagbladet, като се позоваха на необходимостта да се поиска разрешение от лицето, което е поискало убежище.

Медведев заяви, че е сирак, който се е присъединил към руската армия и е излежал присъда в затвора, преди да се запише при "Вагнер" през юли 2022 г. Решил да напусне наемническата групировка, след като е станал свидетел на убийството на заловени дезертьори.

Миналия май обаче Медведев сподели в публикуван в YouTube видеоклип, че би искал да се върне в Русия, въпреки че се страхувал за живота си, описвайки себе си "като пешка в голямата игра", в която вече не иска да участва.

Адвокатът му каза, че бившият наемник има правото да се върне в Русия, ако иска, но, че "трябва да се случат големи промени", за да може да се върне безопасно.

Норвежката полиция го арестува по подозрения, че се е опитал нелегално да пресече границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика