Бивш командир от "Вагнер" е арестуван в Норвегия за опит да се върне в Русия

OFFNews 23 септември 2023 в 19:06 2426 0

Снимка Интернет

Хванатият командир на "Вагнер" разиграва властите на "иди ми-дойди ми".

Норвежката полиция арестува бивш командир от наемническата групировка "Вагнер" по подозрения, че се е опитал нелегално да пресече границата с Русия, след като е кандидатствал за убежище в Норвегия по-рано тази година, съобщи адвокатът на задържания, цитиран от Ройтерс и БТА.

Андрей Медведев, който избяга от Русия през януари през арктическата ѝ граница с Норвегия, разказа, че докато е бягал, граничарите са стреляли по него. Той разкри и подробности за участието си в боевете в Украйна като член на наемническата групировка.

Норвежката полиция обяви, че млад мъж на около 20 г. е бил задържан за опит нелегално да пресече границата с Русия, но не назова името му. Полицейски служител от местната полиция във Финмарк отказа също да назове името на задържания.

Преминаването на границата на Норвегия с Русия е разрешено само през пропускателните пунктове, посочва Ройтерс.

Адвокатът на Медведев коментира, че арестът му е плод на недоразумение.

"Той е бил там, за да види дали може да открие мястото, където е пресякъл границата (към Норвегия през януари). Бил е спрян, докато се е возил в такси. Изобщо не е бил близо до границата. В намеренията му изобщо не влизало да пресича границата (с Русия)", каза защитникът.

Когато пристигна в Норвегия, Медведев каза, че иска да получи убежище, защото се страхувал за живота си, след като станал свидетел на убийства и издевателства над военнопленници в Украйна, отбелязва Ройтерс. Бягството му стана водеща новина в световните медии.

През май обаче Медведев сподели в публикуван в "ЮТюб" видеоклип, че би искал да се върне в Русия, въпреки че се страхувал за живота си, описвайки себе си "като пешка в голямата игра", в която вече не иска да участва.

Адвокатът му каза, че бившият наемник има правото да се върне в Русия, ако иска, но, че "трябва да се случат големи промени", за да може да се върне безопасно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови