Ню Йорк Таймс: При пълно спиране на тока в Киев, Украйна планира да евакуира столицата

OFFNews 06 ноември 2022 в 15:48 10426 9

Спирането на тока води след себе си спиране на водата и невъзможност за работа на канализационната мрежа

Снимка Getty Images

Спирането на тока води след себе си спиране на водата и невъзможност за работа на канализационната мрежа

Властите в Киев разглеждат възможността в случай на още по-голямо засилване на руските атаки срещу енергийната инфраструктура, столицата на Украйна може да остане изцяло лишена от електричество. Това би довело след себе си други последици – липса на вода и проблеми с изпомпването на канализационните води. Ако ситуацията стане критична, може да се наложи пълна евакуация на града, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

„Докато се борят да поддържат електрическа мрежа, силно повредена от руските ракети, служители в украинската столица Киев казват, че са започнали да планират немислима някога хипотеза: пълно спиране на тока, което ще изисква евакуацията на приблизително три милиона оставащи в столицата жители“, пишат авторите на репортажа от Киев Марк Сантора и Бен Хъбард.

За да предотврати пълна авария на електрическата мрежа украинското държавно енергетично предприятие съобщи в събота, че ще продължи да налага прекъсвания в доставките на електроенергия в седем области в страната. Това е необходимо, за да се „намали натоварването на мрежата, да се осигури балансиране на електроенергийната система и да се избегнат повторни аварии.

„Знаем, че, ако Русия продължи атаките, можем да изгубим цялата си електроенергийна система. В настоящия момент правителстваната и градската администрации вземат всички възможни мерки да пазят инфраструктурата“, заяви пред американското издание Роман Ткачук, директор по въпросите на сигурността в кметството на Киев.

В случай на критична енергийна недостатъчност ръководството на града ще бъде предупредено за това и ще започне да информира жителите за планирана евакуация.

„Поне засега ситуацията още може да бъде под контрол и нищо не сочи, значителен брой цивилни да напускат Киев“, добавя Ткачук.

В събота кметът на столицата Виталий Кличко призна в интервю за информационното предаване „Викна – новини“, че властите на Киев се подготвят за всички възможни сценарии, в това число и за най-екстремалните.

„В най-лошия случай, ако нямаме ток и вода, помислете дали имате роднини или познати в предградията на Киев, където имат отделни сондажи за вода и източници за отопление, за да можете да останете временно там“, обърна се Кличко към населението.

Градът приготвя около 1000 отопляеми убежища. По-голямата част от тях се намират в образователни институции, а властите молят да не бъдат съобщавани местоположенията им, тъй като могат да се превърнат в лесна мишена за врага.

Населението на Киев наброява около 3 милиона жители. В резултат на руските атаки е повредена около 40 на сто от енергийната инфраструктура на Украйна

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

10

6екеr4о

07.11 2022 в 09:46

Уважаеми г-н Дж. Дж., позволявам си да не се съглася с Вас за т. нар. "отечествена война". Цялата идеология и всичките действия на комунистическия режим СССР са имали една единствена цел: завладяване на целия свят или по-простичко казано на техен език "световна пролетарска революция". Тя така и започва ВСВ - със завладяване и разпокъсване на Полша. А какво си е мислело народонаселението на СъветЦия съюз за войната и какви щуротии е меляла тогавашната пропаганда е без никакво значение. Сега да правим аналогии по въпроса звучи като обида за Украйна и украинците!

345

9

Джендо Джедев

07.11 2022 в 07:34

Спирте,

Само дето ако украинците ако се предадат Украйна повече няма да я има. Това е голямата разлика със Сърбия. Хората се бият за правото си на съществуване, а не за запазването на някой си на власт. И го осъзнават много добре. Та за тях тази война е същото, което беше за руснаците ВСВ - Отечествена война.

2099

4

Mateevk

06.11 2022 в 18:05

И аз мисля, че денят, в който ще се спука балонът на руската лудост, наближава. Дано само взривът не е ядрен!

345

3

Джендо Джедев

06.11 2022 в 17:49

Рашките освободители in action... :D

210

2

Merc

06.11 2022 в 16:39

Eвролунатика мислел.....

Хубав виц .
 
X

Да помогнем на украинските деца!