Няма условия за ново отхлабване на мерките в Германия, готвим се за втора вълна, обяви Институтът ''Роберт Кох''

OFFNews 24 април 2020 в 14:39 4950 0

Необходимо е броят на новите случаи с коронавирус в Германия да спадне до няколкостотин дневно, за да може да продължи облекчаването на ограничителните марки, обяви Институтът за заразни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс.

Днес в страната бяха съобщени 2337 нови случая за последното денонощие, с които общият им брой става 150 383. Броят на смъртните случаи се е увеличил с 227 и достигна 5321 души. Възстановилите се от коронавируса са 106 800, от които 3500 за последните 24 часа.

"Не трябва да разхлабваме мерките си сега", заяви заместник-директорът на института Ларс Шаде.

Шаде добави, че ако отново има повече близки контакти между хората, броят на заразените ще нараства.  

Според него, ако мерките се разхлабят, разпространението на коронавируса би излязло от контрол и здравната система ще бъде претоварена.

Междувременно в Берлин работата по превръщането на изложбен център в болница спокойно продължава, въпреки че дойде време за излизане от изолацията. Войници от германските въоръжени сили бяха пратени миналата седмица, за да сглобят обзавеждането за тази импровизирана болнична структура, която ще позволи да се поеме втората вълна от пациенти, страдащи от COVID-19, съобщи Франс прес.

Безпокойство изрази тази седмица и канцлерката Ангела Меркел, която остро се изказа срещу "оргията" от дискусии, развихрили се около завръщането към нормалността и липсата на дисциплина от страна на населението.

"Германия е подготвена за евентуална втора вълна", уверява Гералд Гас, председател на Асоциацията на германските болници.

С 33,9 легла в интензивните отделения на 100 000 души срещу 8,6 на 100 000 в Италия и 16,3 на 100 000 във Франция Германия още от началото беше добре подготвена за пандемията. А оттогава тя увеличи този капацитет, както и тестовете за диагностициране.

В страната смъртността от COVID-19 сега е малко над 3 процента, повишава се, но продължава да е по-ниска от повечето други страни, а германската здравна система никога не е била претоварена.

Втората вълна може да бъде по-жестока от първата, предупреди вчера вирусологът Кристиан Дростен от берлинската болница "Шарите".

"Вирусът ще продължи да се разпространява в Германия през идните седмици или месеци и през това лято", смята той и предупреждава, че може да има нови огнища на COVID-19, които да се появят едновременно навсякъде.

"Напът сме да изгубим преднината си пред вируса", допълва той.

Берлин залага на едно много постепенно връщане към нормалността, придружавано от стотици хиляди тестове на седмица, като носенето на маска ще стане постепенно задължително в обществения транспорт, а някои провинции и в магазините.

Проследяването чрез телефоните на контактите на хората също ще бъде засилено благодарение на приложения, както е в Азия.

От тази седмица в Германия е разрешено отварянето на магазини с площ до 800 квадратни метра. Училищата също отвориха врати. Остава забраната за събиране на повече от двама души на публични места, а хората трябва да спазват дистанция от минимум метър и половина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!