Назад към Сталинград. В Русия готвят референдум за връщане на генералисимуса в името на Волгоград

OFFNews 27 март 2023 в 11:20 3259 7

Снимка

И в момента Сталинград се използва като официално име на града 6 пъти в годината.

Инициативни групи започнаха в понеделник проучване на общественото мнение за преименуването на Волгоград на Сталинград, съобщи ТАСС. Според резултатите от допитванията до следващата седмица ще се вземе решение дали ще се проведе референдум, каза Александър Струков, съпредседател на обществения съвет за проучване на мнението на населението за връщане на историческото име на града и председател на Общинският съвет на ветераните във Волгоград.

„От днес инициативните групи ще работят в районите на града - за проучване на общественото мнение. Днес имаме един район – Дзержински. Утре групите ще работят в три района. И така до края на седмицата“, каза събеседникът на агенцията, като отбеляза, че до следващата седмица ще бъде взето решение дали да се проведе или не референдум.

Струков добави, че проучването на общественото мнение относно преименуването на града ще се проведе под формата на срещи с обществени организации. Така че в понеделник е планирана среща с повече от 100 души.

По-рано ветерани от Волгоград поеха инициативата да върнат историческото име на града-герой. В отговор на искането им губернаторът на Волгоградска област Андрей Бочаров обяви създаването на обществен съвет за предварително проучване на мнението на населението за преименуването на града на Сталинград. В зависимост от резултатите от проучването, съветът ще реши въпроса с провеждане на референдума.

През февруари т. г. Общоруският център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) обяви, че болшинството от жителите на града, 68 процента, не подкрепят инициативата за връщането на Волгоград на името Сталинград. Идеята получи разгласа покрай различните хрумвания за отбелязване на годишнината от Сталинградската битка. Притесненията на жителите на Волгоград са, че смяната на името ще донесе до големи финансови разходи. За преименуване на града се обяви бившият премиер на Русия генерал-полковник Сергей Степашин.

Най-дълго използваното име на града е Царицин – така фигурира в хроники и карти от 1589 до 1925 година. През 1925 е преименуван на Сталинград, а след развенчаването на култа към личността на Сталин през 1961 става Волгоград. Сега Волгоград се нарича Сталинград 6 пъти годишно в рамките на масови мероприятия и това е нормативно установено с решение на Волгоградската градска Дума, с което името „Сталинград“ е записано като символ на Волгоград. Това се случва на 2 февруари, деня на разгрома на германската армия, 9 май, деня на победата, 22 юни, деня на паметта и скръбта, 23 август, деня на паметта на жертвите на германските бомбардировки, 2 септември, деня на края на Втората световна война и 19 ноември – деня на началото на разгрома на германската армия.

В последните години на режима на Путин в Русия култът към Сталин отново се възражда и критичната мисъл към личността му избледнява. През миналата седмица бившият президент Дмитрий Медведев дори чете изразително телеграма на Сталин пред представители на Военно-промишления комплекс, като напомняне за това, че трябва да изпълняват плана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2945

7

alfakentavur

27.03 2023 в 16:55

https://www.youtube.com/watch?v=381Di8Cw0-I

900

6

Маги Стралска

27.03 2023 в 16:50

тц.... да го кръстят.... Путюград.....

-134

5

6екеr4о

27.03 2023 в 15:35

...извинявам се и продължавам: Енгелс и Ленин за Световна пролетарска революция, като за целта системно се е подготвял да нападне Нацистка Германия, ма Гитлер ты гуй, Га, Га, Га, го е изпреварил с някакви си 2 седмици.
Ако не е бил ленд - лийза и помощта от западните съюзници навярно педеРацията е щяла още тогава да се разпадне!?

-134

4

6екеr4о

27.03 2023 в 15:32

Ден на Победата през ВСВ е 8 май, а 9-ти е некаква съвеЦка победа в измислена "Отечествена" война.
Джуджето Джугашвили през целия си "мандат" се е приготвял да изпълнява заветите на Маркс,

-655

3

ob1

27.03 2023 в 11:53

С бодра крачка все по-назад във времето и така до каменната ера!

2945

2

alfakentavur

27.03 2023 в 11:34

А референдум за връщането на името СССР кога?

735

1

Джендо Джедев

27.03 2023 в 11:24

И, разбира се, на тоя референдум ще гласуват "за" поне 99.8% от гласоподавателите. Направо да връщат и НКВД и СМЕРШ и да се свършва тая мъка!