НАТО решава за повече войски в Източна Европа

OFFNews 10 февруари 2016 в 07:48 4024 9

НАТО решава за повече войски в Източна Европа

Снимка БГНЕС, архив

Очаква се НАТО да потвърди изпращането на повече войски в Източна Европа. Това ще стане на срещата на министрите на отбраната от Алианса днес и утре в Брюксел, съобщава БНР.

Министрите формално ще одобрят следващия етап от плановете на НАТО за повече военно присъствие по източния фланг – вероятно в Полша и Балтийските републики. Става дума за увеличаване американските войски и техника, след като Пентагонът предложи 4 пъти по-голям бюджет на САЩ за отбраната на Европа.

Фактът, че водим политически диалог с Русия не означава, че се връщаме към обичайните отношения от преди кризата. Русия показа, че е готова да използва военна сила, за да променя границите в Европа, както видяхме в Украйна и Грузия, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Експанзията на изток няма да води до постоянни американски бази, а само до непрекъснати военни маневри и учения на ротационен принцип. Така ще се спази споразумението с Москва от 1997година, което забранява мащабно присъствие на НАТО до руската граница. В рамките на 2-рия ден от срещата тук американският секретар по отбраната Аштън Картър ще председателства заседание на междуправителствената коалиция срещу Ислямска държава. От НАТО се очаква пряк ангажимент във военните действия срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак, чрез предоставянето на разузнавателни самолети.

Очаква се също военните министри на Турция и Германия да поискат НАТО-вски кораби в Средиземно море срещу трафик на мигранти към ЕС.

За първите шест седмици на новата година в Европа по море са пристигнали десет пъти повече мигранти и бежанци в сравнение със същия период на 2015-та. Нараснал е и броят на смъртните случаи. Това съобщиха от Международната организация по миграцията, цитирана от Фондацията "Томсън Ройтерс". Броят на новодошлите е достигнал 76 хиляди, а смъртните случаи - по средиземноморските маршрути - са 409.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11195

9

О_Сандо

04.11 2016 в 21:59

стефчо, стефчооо... милицунерчи просту... дадоха му на гебистчето баничка да хапне(ПЕТРОЛЕЦА ПО $147 ЗА БАРЕЛ), ма гебистчето се наака с баничка в ръка... та ся ще бришат сите рушнячета нааканото от гебистчето, и ще бришат, бришат, бришат.... доде се хептен избришат от световната карта... ахам...

хахахахахахахахахахаха

11195

8

О_Сандо

04.11 2016 в 21:52

... този път руските стиропорени таралясници ще си останат дори не и на червеното площадче... а ще КОВАТ ХИБРИДНИ ПОБЕДИ в "мир танков" (виртуална он-лайн игрица...) това с ЛИНАТА МИ ГАРАНЦИЯ, повлекански...

хахахахахахахахаха