Поканиха Черна гора в НАТО, Москва заплаши с ответна реакция

OFFNews 02 декември 2015 в 16:00 3331 9

Снимка Архив

Външните министри на страните от НАТО се споразумяха да поканят Черна гора да се присъедини към Алианса, съобщи официалният сайт на съюза.

"Днес е добър ден за Черна гора, западните Балкани и НАТО. Поканата е важна стъпка в евроатлантическата интеграция на западните Балкани и че показва ясно намерението на НАТО да завърши визията си за цяла Европа, живееща свободно и в мир", заяви главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Решението беше взето на срещата на външните министри на държавите членки от Алианса, която се проведе в Брюксел във вторник и сряда. След като поканата беше одобрена, премиерът и министърът на външните работи на Черна гора бяха приветствани да се присъединят към срещата.

Това ще е първото разширяване на НАТО, след като Албания и Хърватия бяха поканени да се присъединят през април 2008 г. Договорът за тяхното членство беше подписан година по-късно във Вашингтон. Тогава Македония също получи право да се присъедини към Алианса, но това ще се случи едва след като бъде решен спора за името ѝ с Гърция.

Босна и Херцеговина, Грузия и Македония също показват напредък по пътя към членството в НАТО, посочи Столтенберг.

Черна гора прие поканата като добра новина. „Поканата е добра новина за Западните Балкани в контекста на запазването на тяхната безопасност и стабилност. Това е добър сигнал за нашия регион, който ще има още един приятел в евроатлантическото семейство“, подчерта външният министър на страната Игор Лукшич.

В същото време Москва реагира остро на новината за поканата на Черна гора в НАТО.

Разширяването на НАТО на Изток не може да остане без ответна реакция на Русия, подчерта говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

Председателят на комисията по отбрана в Съвета на Федерацията Виктор Озьоров обяви, че Русия може да се откаже от реализацията на съвместни проекти с Черна гора. Освен това една част от съвместните им проекти ще станат невъзможни при влизане на страната в НАТО.

Без руските инвестиции, страната ще има сериозни икономически загуби, подчерта той.

Москва ще предприеме и мерки за усилване на боеспособността и увеличаване на охраната на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!