Полска военна полиция нахлу в център на НАТО във Варшава

OFFNews 19 декември 2015 в 06:21 8412 4

Център

Снимка Архив

За да сменят шефа на контраразизнавателния център на НАТО във Варшава, полските власти използваха военна полиция.

Военната полиция на Полша нахлу в контраразузнавателен център на НАТО във Варшава, съобщи „Фокус”, цитирайки британския в. „Гардиън”. Това е част от действията на новото правителство на десницата, които имат за цел да укрепят хватката й върху властта.

Рейдът е извършен в 1,30 сутринта в петък във временните офиси на натовския център Excellence. Според полския вестник „Газета виборча”, някои съветници на министъра на отбраната Антони Мачиеревич, придружени от военна полиция, са влезли в сградата, като са използвали дубликат на ключа.

Нощният екип в центъра, е повикал директора, полк. Крищоф Душа, на когото обаче са попречили да влезе. Според говорител на полското МО, Душа не се е подчинил на заповед да освободи поста си.

Всяка подобна промяна в ръководството по принцип е въпрос на консултации с НАТО и с правителството на Словакия, което е партньор в центъра. Но техни представителите отричат да е имало такива консултации.

Бившият полски министър на отбраната Томаш Симоняк каза пред репортери: „Нищо подобно не се е случвало в историята на НАТО, страна-членка да нападне обект на алианса“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови