Нападателят от Ерусалим симпатизирал на Ислямска държава

OFFNews 08 януари 2017 в 17:48 4893 2

Нападателят от Ерусалим симпатизирал на Ислямска държава

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви днес, че извършителят на нападението, отнело живота на четирима израелски военнослужещи в Ерусалим, е симпатизант на организацията Ислямска държава, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Известна ни е самоличността на нападателя, който според всички индикации и следи е бил поддръжник на Ислямска държава", каза Нетаняху, цитиран от БТА.

Четирима израелски военни бяха убити по-рано днес, когато камион се вряза в тяхната група в Ерусалим, припомнят агенциите. Шофьорът на камиона - палестинец, беше ликвидиран. 15 военнослужещи пострадаха в атаката, от които един е в тежко състояние, съобщават израелските служби за сигурност.

Убитите военни са три жени и един мъж. Те са на възраст около 20 години.

Нападението бе извършено следобед местно време край популярен пешеходен булевард в Ерусалим. Оттам се открива хубава гледка към Стария град, ето защо по булеварда винаги има много жители и туристи.

Военнослужещите пристигнали на визита в района. Те дошли с автобус. Тъкмо слизали от него, когато камион с голяма скорост се врязал в тях, разказа Мики Розенфелд, говорител на израелската полиция. Камионът е превозвал стоки. Той спрял след прегазването на военните в близка тревна площ. Водачът му бил неутрализиран.

От есента на 2015 г. в Ерусалим, на Западния бряг и в Израел бяха извършени серия от атаки. В тях загинаха 247 палестинци, 40 израелци, двама американци, един йорданец, един еритреец, един суданец. Повечето от убитите палестинци бяха нападатели или предполагаеми нападатели, атакували с нож полицаи и цивилни.

Нападението срещу военните днес става броени дни след като израелски военен бе признат за виновен за убийството на палестински нападател, който първо ранил, а после убил. Сержант Елор Азария, който е на 20 години и който е от френско-израелски произход, бе признат за виновен в предумишлено убийство от израелски военен съд. Присъдата ще бъде произнесена след няколко седмици. Той може да получи до 20 години затвор. Процесът беше силно медиатизиран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови