Най-великият украински спортист предаде Украйна: Сергей Бубка доставял петрол на руските окупатори в Донбас

OFFNews 11 юли 2023 в 09:44 15691 2

Сергей Бубка

Снимка Getty Images

Сергей Бубка през 2020 г. в Берлин

Най-великият украински лекоатлет Сергей Бубка е предал собствената си държава Украйна и е доставял петрол на нападналата я Русия, по-конкретно - на проруските сили в Донбас.

35-кратният световен рекордьор в овчарския скок, многократен европейски, световен и олимпийски шампион е използвал за целта компанията „Монблан“, на която е съсобственик – показва разследване на портала Bihus.info, който публикува и документи.

През май 2023 г. компанията подписва официални договори с окупаторите за доставка на гориво на стойност над 800 000 рубли.

"Монблан" е стар семеен бизнес на Сергей Бубка. Компанията е създадена в Донецк с основна дейност търговия с горива. Според украинския регистър на юридическите лица дори след окупацията на част от Донбас компанията не е била закрита, а освен самия Сергей Бубка собственици на бизнеса са брат му Василий и майка му Валентина.

Още преди 2014 г. Mont Blanc участва в украински търгове и печели договори за доставка на горива и храни на стойност милиони гривни годишно. След окупацията на Донецк компанията променя юридическия си адрес във Волноваха (град в Югоизточна Украйна, който по това време не е окупиран) и продължава да участва в украински търгове. За последен път участва в обществени търгове през 2018 г.

В началото на 2023 г. Mont Blanc се появява в руския регистър на юридическите лица. Регистрацията в базите данни на страната-агресор става, след като там е приет закон, изискващ от всички компании в окупираните територии да приведат документите си в съответствие с руското законодателство. За разлика от украинския регистър, в базите данни на терористите адресът на регистрация на дружеството отново е посочен като Донецк, а като собственици на дружеството са вписани само Сергей Бубка и брат му. Василий Бубка също е вписан като директор на дружеството - пише Bihus.info.

През май 2023 г. руската компания "Монблан" на братя Бубка започва официално да търгува с терористите. Журналистите на Bihus.info откриват три договора за доставка на гориво за структурите на окупаторите, публикувани на руския портал за обществени поръчки. На 4 май компанията подписва договор с така наречения "републикански рехабилитационен център на Министерството на здравеопазването на ДНР" (Донецка народна република) за почти 100 хил. рубли. Срещу тях тя трябва да предостави на окупаторите 2000 литра гориво.

Следващото споразумение е от 26 май. "Монблан" продава 11 500 литра гориво за почти 669 000 рубли на "федералната държавна институция Център за подпомагане на държавната хазна на Русия".

Последният договор е от 30 май. Компанията Bubok е продала 1 200 литра гориво на стойност 63 000 рубли на така наречената "републиканска хазна на ДР"

По силата на договорите "Монблан" не продава самото гориво, а издава купони за него. Те могат да се използват в бензиностанциите на Mont Blanc. Понастоящем те са поне шест, всичките в украинските територии, временно окупирани от Русия: четири в Донецк, една в Макийка и една край Волноваха.

Всички договори с окупаторите носят подписа на Василий Бубка като ръководител на компанията. В документите за регистрация също така е посочено, че той е гражданин на Руската федерация. Сергей Бубка е посочен в същите документи като гражданин на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

11.07 2023 в 12:27

То и на тези ще им дойде времето...

12278

1

Bai Tanas

11.07 2023 в 11:22

Всяко стадо си има алчната мърша, и тя може да е на всяко ниво в държавата. Тук си имаме такава като министър председател последното десетилетие.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика