Над 390 милиона ученици и студенти по света в плен на коронавируса

Турция обяви едноседмична ваканция за учениците, триседмична - за студентите и въвежда дистанционно обучение. Франция също затваря учебните заведения

OFFNews 13 март 2020 в 07:34 2136 0

Едноседмична ваканция за училищата и триседмично прекъсване на учебните занятия в университетите предприема Турция с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Решенията взе Министерския съвет на заседание, председателствано от президента на страната Реджеп Ердоган, съобщи БНР.

От 16 март всички училища в страната излизат в едноседмична ваканция. От 23 март се въвежда дистанционно обучение.

Съветът по висше образование в страната съобщи, че триседмичният срок за университетска ваканция може да бъде удължен.

Президентът Ердоган отложи задграничните си посещения.

Някои спортни събития бяха отменени. Тези, които ще се проведат до края на април, ще се играят пред празни трибуни. Отменени са всички масови събития в Истанбул. За пътувания в чужбина държавните служители ще трябва да искат разрешения.

Министърът на културата и туризма Мехмед Нури Ерсой препоръча на туроператорите и хотелиерите да отложат за края на април началото на туристическия сезон.

Франция също затваря учебните си заведения, считано от 16 март.

По света близо 400 милиона деца, ученици и студенти не могат да посещават занятия заради коронавируса по данни на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура - ЮНЕСКО, актуални към 12 март. Броят (391.5 млн.) е рекорден. Засегнати са 49 държави в Африка, Азия, Европа, Близкия изток, Северна Америка и Южна Америка. 29 от тях са затворили всички образователни институции на национално ниво.

ЮНЕСКО осигурява незабавна подкрепа на страните, включително предлага решения за включването на дистанционната форма на обучение в училищата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови