372.3 милиона ученици и студенти по света в плен на коронавируса

OFFNews 12 март 2020 в 12:36 1530 0

Снимка Pixabay

Рекорден брой деца, ученици и студенти не могат да ходят на училище нито в университета заради мерки срещу коронавируса.

Засегнатите са 372.3 милиона учащи - показват данни на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура - ЮНЕСКО, актуални към 11 март.

Те са от 22 държави, които затвориха училищата си на национално ниво. Ако към тях се прибавят тези, които са обявили или предприели мерки на местно, а не на национално ниво по отношение на образованието, броят на държавите се увеличава до 39, а обхванатите континенти са Азия, Европа, Северна и Южна Америка. Ако и 17-те държави приложат мерките на национално ниво, това би нарушило образованието на още над половин милиард деца, ученици и младежи.

ЮНЕСКО обяви, че осигурява незабавна подкрепа на страните, включително предлага решения за включването на дистанционната форма на обучение в училищата.

Училищата са затворени за различен период от време на различните места. Например Дания - която наскоро затвори всичките си училища и университети - определи двуседмично прекратяване на занятията. Това се случи след рязко увеличаване на броя заразени до 514. Казахстан - където няма нито един болен от COVID-19 - също обяви затваряне на училищата си от понеделник. Миналата седмица Италия ги затвори за около месец, а решението се взе, след като в страната бяха потвърдени 2500 случая. Миналия месец Япония затвори училищата си до края на учебната година, която приключва в края на март. Ходът бе предприет след 186 потвърдени случая. Области в Испания и Франция също предприеха затваряне на училищата си, в Украйна повечето училища също са прекратили учебните занятия заради коронавируса. Относително малко училища са засегнати във Великобритания и Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови