Съпругата на канадския премиер с коронавирус, изолират и двамата. Тръмп няма намерение да се тества (обновена)

Австралийският вътрешен министър също е болен от COVID-19, приеха го в болница

OFFNews 13 март 2020 в 06:04 4300 1

Съпругата на канадския премиер - Софи Григоар Трюдо - е заразена с коронавирус. Двамата с министър-председателя Джъстин Трюдо ще бъдат изолирпани за 14 дни, стана ясно след излизането на положителния тест.

Софи Григоар Трюдо се чувства добре, уверява директорът по комуникациите към премиера.

Г-н Трюдо също ще остане изолиран за 14 дни като превантивна мярка. На този етап няма да бъде тестван, тъй като няма симтпоми. Не само това - той ще продължи да изпълнява задълженията си, макар и в изолация. Очаква се да направи обръщение към нацията.

Софи Трюдо проявила леки грипоподобни симптоми след завръщане от ангажимент в Лондон. Веднага потърсила лекар и се тествала за COVID-19. Самоизолирала се вкъщи в очакване на резултатите от теста, симптомите ѝ отшумяват.

Няма планове да се тества и американският президент Доналд Тръмп Доналд Тръмп въпреки, че е бил в контакт с официални лица от Бразилия, впоследствие тествани и с положителни проби за коронавирус. Белият дом заяви, че той "почти не е имал взаимодействие с бразилските официани лица и не се налага тестване на този етап".

Тръмп се срещна със секретаря по комуникациите Фабио Вайнгартен, който публикува снимка на двамата с надпис "Да направим Бразилия велика отново". Вицепрезидентът Майк Пенс също се вижда на снимката.

Австралийският вътрешен министър също е с коронавирус. Питър Дютон остава под карантина. Приет е в болница. 

Той се е срещнал с дъщерята на президента Доналд Тръмп – Иванка, на 6 март, показва снимка, публикувана от австралийското посолство във Вашингтон. Още не е ясно кога Дютон се е заразил с Covid-19.

У нас

Общо положителните резултати за коронавирус в страната към снощи бяха 23, като един от тях е на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" 66-годишна жена.

Очаква се днес правителството да предложи на Народното събрание обявяване на извънредно положение в България във връзка с коронавируса, съобщи премиерът Бойко Борисов на среднощно заседание на Министерския съвет.

По света

Общият брой на заразените към 1:44 ч. след полунощ на 13 март е 128 343 души. Излекувани са 68,324, починалите са 4,720.

Смъртните случаи от COVID-19 в Италия вече надвишиха 1 000. Починалите през последното денонощие са се увеличили със 189.

Общият брой на заразените в страната е нараснал до 15 113 души. Това е най-голямото дневно увеличение, откакто започна епидемията. Най-пострадалият регион остава Ломбардия, където има 8 725 случая. А в Лацио, регион близо до Рим, броят на заразените е нараснал с една трета - до 200.

Франция затваря от понеделник всички детски градини, училища и университети. Президентът Еманюел Макрон определи разпространението на коронавируса в страната като най-сериозната здравна криза от век насам.

Същото предстои да направи и Турция където има втори регистриран случай. Към 12 март над 300 милиона ученици и студенти по света са засегнати от пандемията, защото не могат да посещават занятия, по данни на ЮНЕСКО.

В Белгия днес също няма да работят училища, кафенета, ресторанти и някои магазини. В Испания четири града са под карантина.

Правителството на Естония въведе извънредно положение до 1 май заради коронавируса. Затварят се учебните заведения и културните институции. По граничните пукнтове се въвежда санитарен контрол. Броят на заразените достигна 27 души.

Властите в Пакистан съобщиха за първи заразен от вътрешността на страната. Информацията е потвърдена от прессекретаря на здравния министър. Става дума за 52-годишен мъж. Общият брой на откритите до момента случаи е 21 души. Един е излекуван, останалите са в стабилно състояние.

САЩ

Потвърдените случаи в САЩ вече са 1645, жертвите на коронавируса - 41 души, съобщи СNN, цитирайки данни на Центровете по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. 

Коронавирус е открит при 70 репатрирани американци и 1575 жители от 47 щата и окръг Колумбия.

Австралия

Правителството въвежда забрана за всякакви масови мероприятия от 16 март с участието на 500 и повече души. Учебните занятия все още не са под забрана. До момента в страната са регистрирани 200 заразени. Сред тях са и холивудският актьор Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън.

Повече от половината заболели са в Сидни. Напълно излекувани са 21 души, три са жертвите до момента. Първите случаи на коронавирус в Австралия бяха регистрирани на 25 януари, при трима души от Мелбърн и Сидни.

И докато останалата част от света се "затваря" заради коронавируса, най-тежко засегнатата страна, в която първо избухна заразата - Китай, се връща към живота: болните намаляват, магазините отварят. Същата положителна тенденция се наблюдава и в Южна Корея, също в Топ 5 на най-сериозно ударените страни.

В света на спорта: от COVID-19 се оказа болен и мениджърът на Арсенал Микел Артета. Позитивният му тест излезе днес.

В икономиката: коронавирусът предизвика и срив на основните фондови борси.

В туризма: разпространението на заразата предизвика затваряне на Еверест. Увеселителният парк "Дисниленд" в Калифорния ще бъде затворен от събота, въпреки че там не са установени случаи на зараза с коронавируса, предаде Ройтерс.

В културата: театрите на Бродуей в Манхатън също затварят от тази вечер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!