Над 10 хиляди се сбогуваха с Вацлав Хавел

OFFNews 21 декември 2011 в 16:35 1401 0

Хиляди изпратиха Вацлав Хавел Снимка:БГНЕС

Снимка БГНЕС

Хиляди изпратиха Вацлав Хавел

Над 10 хиляди чехи изпратиха днес своя първи президент на площада пред църквата "Св. Анна", откъдето днес тръгна траурната процесия с ковчега на Вацлав Хавел към Пражкия дворец, съобщи ИТАР-ТАСС.

Ковчегът бе положен върху историческия оръдеен лафет с колела, използван през 1937 г. при погребението на президента Томаш Масарик и бе следван само от роднините, и най-висши представители на чешката държава. Погребението с държавни почести ще се състои в петък в присъствието на много световни лидери и видни личности. Тогава ще бъде отслужена меса в пражката катедрала „Свети Вит". На церемонията се очаква да присъстват президентите на Франция, Германия, Австрия, Словакия , Естония, Грузия, Унгария, Словения, американският държавен секретар Хилъри Клинтън, бившият президент Бил Клинтън и други. Урната с праха на Хавел ще бъде предадена на вдовицата на последния президент на Чехословакия. Според чешките медии урната ще бъде поставена в семейната гробница в гробището на Прага "Винохради", където са погребани родителите му и първата му жена Олга Хавлова.

На 18 декември на 75-годишна възраст почина бившият държавен глава на Чехия Вацлав Хавел. Причината за неговата кончина са усложнения от продължително заболяване. Бившият чешки президент е знакова фигура в съвременната политическа история. Вацлав Хавел е водеща фигура в политическите промени през ноември 1989 г., превръщайки се в един от символите на "Източноевропейската пролет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews