Москва вдигна мерника на Гиркин, според когото Путин ще свърши като Кадафи, а Русия ще се разпадне

OFFNews 14 април 2023 в 16:45 10096 7

гиркин
Игор Гиркин-Стрелков.

Руските служби за сигурност ще разследват медийната активност на терориста Игор Гиркин-Стрелков, бивш министър на отбраната на сепаратистите от т. нар. ДНР.

След началото на войната с Украйна той стана популярен блогър. Гиркин, който критикува президента Владимир Путин и нарича ръководството на въоръжените сили идиоти, се е превърнал в обект на проверка с цел установяване дали думите му не представляват дискредитация на армията на РФ, съобщава Mash.

Жалбата срещу Гиркин, чийто канал в телеграм вече има почти един милион абонати, е написана от жителка на Новосибирск, която имала въпроси относно негови публикации в социалните мрежи и изказвания във видеообръщенията му.

В последните си изяви руският краен националист заяви, че има реална възможност Путин да свърши като Кадафи - със забит автомат отзад и че ако Русия загуби войната, страната ще бъде разпарчетосана не само от враговете си, но и от "приятелите си". Според него нищо няма да спре републиките от Северен Кавказ да обявят независимост, а Китай да си вземе всичко до Урал, за което според него, Пекин имал и исторически основания. В друго свое изказване Гиркин разкритикува руския президент не е подготвил никого за свой наследник, ако нещо му стане и че председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин не става за нищо, защото е "пед***ст".

Според Mash Гиркин е разследван от следствените органи в Москва и Санкт Петербург, където според жалбоподателката бившият офицер от ФСБ живее в момента.

Повод за една от проверките е видеоклип, който Гиркин е публикувал на 20 март. В него служителите на силите за сигурност виждат обида към властите, които Гиркин съветва да си мълчат, а не да се оправдават, като упреква Кремъл, че не е започнал войната още през 2014 г. Тогава, според Гиркин, е било възможно да се мине като на парад от Харков до Одеса почти без да се произведе нито един изстрел.

"Клубът на гневните патриоти" - социално движение, включващо националисти и "приятелски настроени блогъри", което Гиркин обяви през март, също може да бъде подложено на проверка, твърди Mash.

Организацията на Гиркин се проверява за измама. Твърди се, че той и съпругата му са получавали дарения за специалната военна операция, но не са ги отчитали по никакъв начин.

Самият Гиркин заяви, че не е получавал никакви официални документи от органите на МВР.

"Засега мога само да кажа, че независимо от по-нататъшните действия на властите ще се държа, говоря и действам точно така, както съм се държал досега. Няма да има никакви промени в реториката ми "изобщо". Няма да бъда сплашван", увери той.

През ноември миналата година съд в Хага осъди задочно Гиркин на доживотен затвор за свалянето на пътническия самолет "Боинг" над Донбас през 2014 г.

Гиркин, както и други двама обвиняеми по делото - Сергей Дубински и Леонид Харченков, бяха признати за виновни за доставката от Русия на зенитно-ракетната система "Бук", която изстреля ракета по самолета. Съдът стигна до заключението, че съвместните им действия са довели до смъртта на близо 300 пътници от полет MH17 и постанови те да платят 16 млн. евро обезщетение на роднините на загиналите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

7

Того

15.04 2023 в 00:09

Гиркин, Гиркин, Бог преди да унищожи някой първо му взима акъла.

1020

6

PlamenIv54

14.04 2023 в 20:28

Путин да предаде Гиркин на Хага. Тъкмо ще провери маршрута, който го чака.

2073

5

Johnny B Goode

14.04 2023 в 20:03

Този знае, че е с единия в крак в гроба и го е ударил през просото.
А иначе легендата за жалбата на загрижена гражданка от Новосибирск кърти миФки. Ранен соц-реализъм.

22548

4

dolivo

14.04 2023 в 19:52

Големи сладури - разследват жалбата на загрижена гражданка от Новосибирск, не защото Путин се е обидил за гъза си.

Много мила комунистическа носталгия

10298

3

AntiZ

14.04 2023 в 17:49

Не е нужно да си терориста гиркин, за да предвидиш, че руската кочина се клати и ще се разпадне всеки момент.Тоя престъпник, виновен за загиналите в сваления самолет с 300 души на борда, ще бъде гонен до дупка от негови и чужди.

1236

2

БотоксПутю

14.04 2023 в 16:55

Машалла Гиркин за забития автомат отзад.

345

1

Джендо Джедев

14.04 2023 в 16:51

"След началото на войната с Украйна той стана популярен блогър. Гиркин, който критикува президента Владимир Путин и нарича ръководството на въоръжените сили идиоти, се е превърнал в обект на проверка с цел установяване дали думите му не представляват дискредитация на армията на РФ"

Хахахаха, ама тия сериозно ли? Що хора набутаха в пандиза само за едното изричане на думата "война", тоя ги псува като хамалин - щели да проверяват дали не ги бил дискредитирал. Ти да видиш! Хахахахаха! Всъщност най-добре дискредитира руската армия... самата руска армия. Бахти карикатурата! :D
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша