Москва се надява на размяна: Виктор Бут срещу американци в руски затвори

OFFNews 18 ноември 2022 в 12:05 1642 2

Бут

Снимка БГНЕС

Виктор Бут

Москва се надява на размяна на затворници с Вашингтон, която да включва осъдения на затвор в САЩ руски оръжеен търговец Виктор Бут, съобщава Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на руското министерство на външните работи.

Виктор Бут беше осъден на 25 г. затвор по редица обвинения, включително тероризъм. Към това не са прибавени наказанията за другите три присъди, всяка от които по 15 г. Освен лишаването от свобода в американски затвор, бившият руски офицер от ВВС трябваше да плати и глоба от 15 млн. долара.

Бут беше арестуван в Тайланд през 2008 г. и екстрадиран в САЩ. Според прокуратурата той се е опитал да продаде оръжия за 20 млн. долара на американски агенти под прикритие. Те са се представяли за бунтовници от Революционните въоръжени сили на Колумбия. Възможно е да е въоръжавал също така талибаните и "Ал Кайда". 

"Американците показват известна външна активност, взаимодействаме си на експертно ниво по канал, създаден специално за тази цел. Безспорно Виктор Бут е едно от обсъжданите лица и ние разчитаме на положителен резултат", каза днес руският зам. външен министър Сергей Рябков, цитиран от Интерфакс и БТА. 

"Надявам се, че перспективата (за размяна) е не само актуална, но и че наближава моментът за конкретно споразумение", допълва той.

Изказването му идва ден след като руски медии съобщиха, че осъдената в страната за трафик на наркотици американска баскетболистка Бритни Грайнър е прехвърлена в наказателна колония в руската република Мордовия. Поддръжниците на 32-годишната Грайнър осъждат нейното задържане, като го смятат за политически въпрос заради войната в Украйна и напрежението между Москва и Вашингтон.

В края на юли администрацията на американския президент Джо Байдън предложи на Москва обмен на Виктор Бут срещу свободата на осъдения за шпионаж в Русия Пол Уилън и Бритни Грайнър, но нещата не потръгнаха.

Понякога наричан "търговец на смърт" и "нарушител на санкции" заради неговите умения да заобикаля забрани за внос на оръжия, 55-годишният Бут беше един от най-издирваните хора в света, преди да бъде арестуван в Тайланд. В продължение на близо две десетилетия Бут беше най-известният търговец в бранша в света и продаваше оръжия на държави, които извършват престъпления, бунтовнически групировки и кръвожадни военачалници в Африка, Азия и Южна Америка, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!