Могерини: Великобритания ще загуби повече от ЕС заради Брекзит

ОFFNews Последна промяна на 20 април 2017 в 12:41 2381 4

Снимка Unión Europea en Perú/Flickr

С решението си да напусне Европейския съюз Великобритания ще загуби повече отколкото блока, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс.

Миналият месец британският премиер Тереза Мей започна официално процедурата по отделяне на страната от ЕС, заявявайки, че няма връщане назад. С това започна сложен процес, който ще постави на изпитание единството на блока и ще прати нейната страна в неизвестното. Великобритания има две години, за да постигне споразумение по условията на развода, преди той да влезе в сила в края на 2019 г., припомня Ройтерс.

По време на посещението си в Пекин първият дипломат на ЕС Федерика Могерини заяви, че преговорите ще бъдат трудни. Британците "ще трябва да се откажат от принадлежността си към една общност. Ние ще загубим важна страна членка", каза тя пред студенти от елитния университет Цинхуа. Могерини подчерта, че за нея всички страни членки са еднакво важни, защото някои може да допринасят повече за някои политики, отколкото други. "Но мисля, че нашите британски приятели ще загубят повече от нас", добави Могерини.

Тя припомни, че според европейските договори срокът за окончателното излизане на Великобритания от ЕС е само две години от началото на преговорите, обявено през март тази година. "Това не може да се отлага. Не очаквам, че ще стане по-бързо", заяви Могерини.

Дори след напускането на Великобритания, ЕС ще остане най-големият пазар в света и втората най-голяма световна икономика, подчерта върховният представител на съюза за външната политика. Партньорите на ЕС казват, че той е необходим, и Китай също отправи послание, че Европейският съюз е незаменим партньор в днешния свят, добави тя.
ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, отбелязва Ройтер

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

38251

2

Denis Rizanov

20.04 2017 в 14:51

Еманация на чиновническата евролиберастка администрация. В чист вид. Изкристализиран.
Ето това е същността на безмозъчната евролиберастки администрация, която доведе ЕС до състояние да бъде мразен от собствените си основатели!
Вместо да се поставят на обсъждане ясно и открито проблемите довели до напускане на член, вместо да се търси решение се седи и се пресмята кой щял да бъде с по-големи загуби?!
Еми и 2-те страни ще губят бе... "госпожо"! И двете!
И така ще продължи да става докато си останете само едни административни... чиновници у оная полусъборена сграда!
Мърши.