Медведев за Pussy Riot: Затворът им стига, да ги пускат

Вероника Шербанова 02 ноември 2012 в 17:01 3501 2

Pussy Riot на делото в московския съд. Снимка: БГНЕС
Pussy Riot на делото в московския съд. Снимка: БГНЕС

Време е да освободят момичетата от пънк-групата Pussy Riot, стига им затворът до сега. Това заяви в петък руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.

Позицията на Медведев обаче в никакъв случай не е заради симпатии към Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич, които изпълниха пънк-молитва срещу Владимир Путин в храма „Христос Спасител“ по време на кандидат-президентската кампания в Русия. Момичетата бяха осъдени за хулиганство на по 2 години затворническа колония.

По време на делото за обжалване на 10 октомври Екатерина Самуцевич беше освободена, а другите две момичета вече излежават присъдите си.

„Вече съм казвал, че те са ми много неприятни, предизвикват крайно отрицателни емоции. Дотолкова, че чак не ми е приятно да говоря за тях. Но не бих ги изпратил в затвора, ако бях съдия. Просто не смятам, че е правилно да бъдат наказани с лишаване от свобода. Те така или иначе полежаха в затвора, стига им. Едната я освободиха – имала е късмет. Всичко останало е в компетенциите на съда, защитата и съответните съдебно-прокурорски власти”, каза Медведев.

Премиерът изрази и съмненията си относно музикалните способности на момичетата от групата. „Имам известни съмнения, че група, която стана толкова известна и извън пределите на нашата страна, има някакво отношение към музиката. Те не са изпели нищо, което би останало не само в историята, но дори не би се запомнило и в интернет“, категоричен е той.

Медведев все пак уточни, че е най-добре въпросите за Pussy Riot да бъдат отнесени към съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови