Pussy Riot се разцепиха

Вероника Шербанова 10 октомври 2012 в 10:33 2297 0

Pussy Riot на делото в московския съд. Снимка: БГНЕС
Pussy Riot на делото в московския съд. Снимка: БГНЕС

Екатерина Самуцевич се разграничи от останалите момичета от Pussy Riot по време на делото за обжалване на присъдата срещу тях.

Адвокатът ù Ирина Хрунова заяви в съда, че действията на трите момичетата трябва да се разглеждат отделно, защото не са идентични.

По думите ù Самуцевич не е нарушила обществения ред, защото едва започнала да вади китарата си, когато била арестувана и изведена от храма. "Екатерина Самуцевич не е взела участие в действията, наречени от съда хулиганство, за които са признати за виновни", посочи Хрунова.

Тя се е намирала на солея не повече от 15 секунди, не е пяла и танцувала, не е викала, допълни Хрунова.

Самата Самуцевич заяви: "Аз исках да протестирам, не съм искала да оскърбявам вярващите. По този въпрос позициите на трите ни съвпадат, няма разкол в групата".  

Тя обясни, че е поискала нов адвокат, защото другите не са вникнали в детайлите. "Ако трябва да отговарям за нещо, то трябва да е за това, което наистина съм извършила", допълни Самуцевич.

Мария Альохина пък заяви, че вече не се надява на оправдателна присъда.

"Отидохме в храма, за да изразим протеста си срещу сливането на религиозни и политически фигури. Може би това не е приемливо в нашето общество, може би обществото не може да приеме пънк изпълнение в храм. Но това е само несъгласие относно формата на нашия протест", посочи тя. 

Искането на Руската православна църква за това да се разкаем е опит за шантаж - смесва се тайнство и признаване на вина по време на дело, категорична е тя. 

"Ако все пак отидем за две години в затворническа колония, няма да мълчим", каза още Альохина.

Надежда Толоконникова пък обвини съдията от Хамовническия съд Марина Сирова, че е била настроена срещу тях от самото начало. По думите ù заради липсата на безпристрастност Сирова е отказала да разпита много от свидетелите на защитата и не е взела под внимание част от доказателствата в тяхна полза. 

Адвокатите на трите момичета поискаха присъдата да бъде променена на условна, тъй като тя не отговаря на извършеното от Pussy Riot.

Според тях обвинението за религиозна ненавист се потвърждава само от експертиза, проведена на базата не на самото събитие, а на видеоклип, който по думите им е художествено произведение.

В същото време бяха задържани няколко поддръжници на пънк-бандата, които се бяха събрали пред Московския съд.

22-годишната Надежда Толоконникова, 24-годишната Мария Альохина и 30-годишната Екатерина Самуцевич бяха осъдени на по две години затворническа колония заради пънк-молебена в храма "Христос Спасител" срещу Владимир Путин по време на кандидат-президентската кампания в Русия.

Обжалването на присъдата на момичетата от Pussy Riot започна на 1 октомври. Екатерина Самуцевич поиска да се откаже от адвоката си. Съдът прие искането ù и делото беше отложено за 10 октомври.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови