Условна присъда за отцепничката от Pussy Riot

Вероника Шербанова 10 октомври 2012 в 13:46 5036 2

Екатерина Самуцевич беше освободена, след като присъдата й беше заменена с условна. Снимка: БГНЕС
Екатерина Самуцевич беше освободена, след като присъдата й беше заменена с условна. Снимка: БГНЕС

Присъдата на Екатерина Самуцевич беше променена на условна. Присъдите на останалите две момичета от Pussy Riot остават непроменени.

Това реши в сряда Московският градски съд, където се гледа делото за обжалване на Pussy Riot.

По-рано днес Екатерина Самуцевич се разграничи от останалите момичета от Pussy Riot.

Адвокатът ù Ирина Хрунова заяви в съда, че действията на трите момичетата трябва да се разглеждат отделно, защото не са идентични.

По думите ù Самуцевич не е нарушила обществения ред, защото едва започнала да вади китарата си, когато била арестувана и изведена от храма. “Екатерина Самуцевич не е взела участие в действията, наречени от съда хулиганство, за които са признати за виновни”, посочи Хрунова.

Тя се е намирала на солея не повече от 15 секунди, не е пяла и танцувала, не е викала, допълни Хрунова.

Самата Самуцевич заяви: "Аз исках да протестирам, не съм искала да оскърбявам вярващите. По този въпрос позициите на трите ни съвпадат, няма разкол в групата".  

Екатерина Самуцевич ще бъде освободена още днес. Адвокатите на другите две момичета заявиха, че ще обжалват решението на съда.

Адвокатът на Самуцевич Ирина Хрунова посочи, че също е възможно да обжалват присъдата и да настояват тя да бъде премахната, защото клиентката ù не е взела никакво реално участие в пънк-молебена.

След като беше освободена, Екатерина Самуцевич заяви, че "се радва за себе си, но е разстроена за другите момичета". 

22-годишната Надежда Толоконникова, 24-годишната Мария Альохина и 30-годишната Екатерина Самуцевич бяха осъдени на по две години затворническа колония заради пънк-молебена в храма "Христос Спасител" срещу Владимир Путин по време на кандидат-президентската кампания в Русия.

Обжалването на присъдата на момичетата от Pussy Riot започна на 1 октомври. Екатерина Самуцевич поиска да се откаже от адвоката си. Съдът прие искането ù и делото беше отложено за 10 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!