Мъжът, уличил САЩ в следене на милиони хора: Не очаквам да видя пак дома си

Вероника Шербанова 10 юни 2013 в 15:47 5075 4

Едуард Сноудън, Снимка: Reuters
Едуард Сноудън, Снимка: Reuters

Един от източниците на изданията, които публикуваха документи, уличаващи Националната агенция за сигурността на САЩ в притежание на разпечатки от телефонни разговори на милиони хора, сам оповести името си.

29-годишният Едуард Сноудън е работил за агенцията през последните четири години, като е бил служител на няколко външни подизпълнители. Преди това пък е бил технически асистент в ЦРУ. В момента Сноудън се намира в Хонконг, където работи в компанията Booz Allen Hamilton.

Не искам да се крия, защото знам, че не съм направил нищо нередно. Въпреки това осъзнавам, че ще ме накарат да страдам заради действията си, заяви 29-годишният мъж пред The Guardian.

По думите му неговото желание е вниманието да се насочи не към него, а към информацията, която е разкрил.

Едуард Сноудън разказал за себе си, че получава 200 000 долара годишно, кариерата му се развивала добре. Освен това преди известно време с приятелката му си купили къща на Хавайските острови.

Аз съм склонен да жертвам всичко това, защото не мога с чиста съвест да позволя на правителството на САЩ да унищожава личното пространство на хората по света и свободата в интернет с тази машина за следене, която тайно създава, посочи Сноудън.

29-годишния мъж решил да действа, когато видял, че след избора му за президент Барак Обама продължава политиките, водени от Буш преди това. Сноудън копирал документите в офиса на Националната агенция за сигурността на Хаваите, където работил преди време. Той се подготвял със седмици за разкриването на информацията, но направил всичко тайно и дори приятелката му не разбрала какво се случва. Проверил внимателно всеки документ, за да не разкрие повече от необходимото.

След това си взел болнични, като обяснил, че има нужда от терапия заради епилепсията, която му открили миналата година. На приятелката си пък казал, че заминава по работа за няколко седмици и така пристигнал в Хонконг.

Сноудън е категоричен, че няма намерение да се връща, защото в Хонконг хората имали право на свободно слово и на политическо несъгласие.

През последните три седмици 29-годишният мъж почти не излизал от хотелската си стая, защото бил убеден, че го следят. Покривал главата си и лаптопа си, когато работи на него, за да не могат скрити камери да засекат паролите му за достъп.

„Не очаквам да видя отново дома си, въпреки че точно това искам“, категоричен е Сноудън.

Според него единствената му надежда е правителството на Хонконг да не го депортира. Той обмислял да потърси и убежище в Исландия, тъй като там имали разбирания подобни на неговите по отношение на интернет свободата.

Въпреки това младият мъж обяснява, че не се страхува. Единствено се притеснява за семейството си, тъй като няма да може да помогне, ако се налага.

Миналата седмица британското издание The Guardian публикува съдебна заповед, с която Националната агенция за сигурността получава разпечатка за всички разговори, проведени от потребителите на един от най-големите мобилни оператори в САЩ Verizon.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови