56% от американците не са против правителството да събира лични данни

Вероника Шербанова 11 юни 2013 в 17:28 2370 3

Мобилен телефон. Снимка: sxc.hu
Мобилен телефон. Снимка: sxc.hu

56% от американците определят като приемлива практиката на Националната агенция за сигурността на САЩ да събира информация за проведените от милионни граждани телефонни разговори.

Това показа изследване на Pew Research Center, проведено сред 1004 души между 6 и 9 юни.

41% от анкетираните са отговорили, че за тях е неприемлива практиката за събиране на разпечатки от телефонни разговори от страна на американското правителство. 2% от американците пък заявили, че не знаят какво определение да поставят.

Според 62% от анкетираните е по-важно правителството да разследва потенциални терористични заплахи, дори ако това означава да засяга личното пространство на хората.

В същото време 52% от американците са против това властите да следят онлайн активността на гражданите на САЩ. 45% от хората между 18 и 29 години са против неограничения достъп на американското правителство до електронната кореспонденция.

Последното подобно проучване е проведено през 2006 г. Резултатите от него не се различават значително от последното изследване.

Миналата седмица британски и американски издания публикуваха документи, доказващи, че Националната агенция за сигурността на САЩ разполага с информация за телефонните разговори на потребителите на един от най-големите американски мобилни оператори Verizon.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!