Едуард Сноудън отлетя за Москва в търсене на убежище (обновена)

23 юни 2013 в 11:47 3353 2

Едуард Сноудън Снимка: The Guardian
Едуард Сноудън Снимка: The Guardian

Бившият технически консултант на ЦРУ Едуард Сноудън напусна Хонконг с полет на "Аерофлот" за Москва, предаде АФП. Агенцията се позовава на информация на китайския "Саут Чайна Морнинг Пост", качена в интернет сайта на изданието.

Човекът, който разкри как американската Национална агенция за сигурност е подслушвала милиони граждани, пристигна в Хонконг на 20 май от Хавай. 

Според вестника се очаква Сноудън да кацне на московското летище Шереметиево в 13,15 ч по Гринуич (16,15 ч българско време), като руската столица е само етап от маршрута му. Крайната му дестинация са вероятно Исландия или Еквадор, изданието.

 Твърди се още, че исландският бизнесмен Олафур Сигурвинсон бил осигурил транспорта на Едуард Сноудън от Хонконг до Рейкявик, стига исландското правителство да даде политическо убежище на американеца.

Според агенция "Интерфакс" Сноудън ще се опита да се установи във Венецуела. „Той избра сложен маршрут с надеждата, че няма да бъде задържан и ще успее спокойно да стигне до крайната си точка - Венецуела. Предстоят му общо три полета - Хонконг-Москва, Москва-Хавана, Хавана-Каракас”, съобщава източникът на медията. Други източници посочват, че след Москва Сноудън ще се отправи към Куба.

Американската прокуратура предяви обвинения в шпионаж срещу Сноудън за това, че е предавал на медиите секретни документи, собственост на специалните служби, и поиска екстрадиране в родината му.

Скандалът гръмна на 9 юни, когато чрез американския вестник "Вашингтон поуст" и британския "Гардиан" 29-годишният Сноудън разкри информация за мащабните подслушвания. По това време Едуард Сноудеън беше в Хонконг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!