US агенция следила с кого говорят десетки милиони американци

Вероника Шербанова 06 юни 2013 в 15:29 2890 3

Разговори по мобилен телефон. Снимка: Sanja Gjenero/sxc.hu
Разговори по мобилен телефон. Снимка: Sanja Gjenero/sxc.hu

Националната агенция по сигурността на САЩ е изискала разпечатка на телефонните обаждания на всички, използващи услугите на един от най-големите мобилни оператори в страната Verizon, съобщи The Guardian.

От съдебната заповед, разрешаваща получаването на информацията, става ясно, че са изискани разпечатките за обажданията, които всички потребители на оператора извършват ежедневно както в рамките на САЩ, така и международните разговори.

Документът доказва, че милиони американци са следени от властите, без значение дали са заподозрени за извършване на престъпление или не. Според закона позволение за достъп до разпечатка на телефонни разговори се дава, когато се отнася до определен човек, заподозрян за извършване на престъпление, за връзка с терористична група и други конкретно посочени случаи.

Агенцията получава разрешение да проследи телефонните обаждания от 25 април до 19 юли, като ще получава информация за това с кого е разговарял всеки от потребителите на Verizon през този период, къде се е намирал, когато е провеждал разговора, и продължителността на телефонното обаждане. Съдържанията на самите разговори и лична информация за потребителите не са включени в съдебната заповед.

През управлението на Буш служители от службите за сигурност показаха на журналисти голямо количество събрани данни от телефонни разговори, събрани от Националната агенция по сигурността. Това обаче е първият път, в който се доказва, че тази практика е продължила и по време на управлението на президента Барак Обама.

От изданието обясняват, че са потърсили за коментар Националната агенция по сигурността, от Белия дом и от Министерството на правосъдието на САЩ преди публикуването на материала, но са им отказали.

От мобилния оператор Verizon също са отказали да коментират съдебната заповед.

Засега не е ясно дали това е единственият мобилен оператор, от когото са получавани такива данни, макар че предишни разкрития са показали, че Националната агенция по сигурността разполага с информация за телефонните обаждания на потребителите на всички големи мобилни оператори. Също така не е ясно дали това е била първата съдебна заповед, изпратена до Verizon, или това е просто последната издадена.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!