Мащабна операция ''Щит и стрела'' в Газа: Израел уби висши джихадисти с жените и децата им. Готви се за ескалация

Затворени са училища и университети, плажове и магистрали. Армията получи правото да вика резервисти. Външният министър на Израел се връща спешно от Индия

Александра Маркарян 09 май 2023 в 12:36 6687 10

Горящият апартамент на командир от Ислямски джихад в северната част на Газа.

Снимка БТА/АП

Горящият апартамент на командир от Ислямски джихад в северната част на Газа.

Израелските въоръжени сили (ЦАХАЛ) нанесоха целенасочени въздушни удари по Ивицата Газа рано тази сутрин и убиха трима високопоставени командири на групировката „Палестински ислямски джихад“, обявявайки началото на операция „Щит и стрела“.

Палестинските власти съобщават, че убитите са общо най-малко 12 души, а други 20 са ранени. Линейки продължават да евакуират хора – съобщава палестинското Министерство на здравеопазването.

Впоследствие АП писа, че загиналите са 13 и уточни, че те включват командирите, съпругите им, няколко от децата им и хора, които са стояли наблизо по време на ударите. Би Би Си допълва, че шест от жертвите са жени, четири - деца.

Убитите командири са Халил Бахитини – командир на бригадите „Ал Кудс“ в северната част на Ивицата Газа; Тарек Езалдин – говорител на движението и ръководител на терористични действия в Западния бряг и в Газа; и Джихад Ганем – секретар на военния съвет на движението, съобщава The Jerusalem Post. Тримата са били отговорни за последните ракетни удари срещу Израел, уточняват израелските военни и допълват, че въздушните удари са били насочени към места за военни тренировки.

Ударите бяха нанесени в ранните часове във вторник, когато 40 израелски военни самолета и хеликоптера атакуваха на няколко вълни цяла Газа, поразявайки домове и предизвиквайки паника сред жителите. Наред с други места са били атакувани редица обекти в градовете Газа, Рафах и вторият по големина в Ивицата газа град Хан Юнис. Поразени са горният етаж на жилищна сграда в град Газа и къща в южния град Рафах.

Ударите са най-смъртоносните след тридневните боеве между Израел и "Ислямски джихад" през август миналата година, напомня Би Би Си.

"Ислямски джихад" вече се закле да отмъсти, "Хамас" се присъедини към заплахата, че "Израел ще плати тежка цена". Палестинските власти нарекоха стореното "ужасяващо клане".

АП напомня, че и в миналото палестински военизирани групировки в Газа са отвръщали на такива целенасочени убийства.

"Ислямски джихад" е най-голямата военна групировка в Газа наред с "Хамас". Тя е отговорна за много от ракетните атаки срещу Израел от територията през последните години и се е заклела да унищожи Израел. Миналата седмица се стигна до сериозно изостряне на обстановката, тъй като "Ислямски джихад" и други групировки изстреляха няколко ракети към Израел в продължение на два дни след смъртта в израелски затвор на палестински гладуващ, отказал храна. В отговор израелските военни извършиха въздушни удари.

В очакване на ескалация

Израел очаква и се подготвя за ескалация на напрежението по границата с Ивицата Газа.

В очакване на палестински ракетни нападения в отговор на въздушните удари израелските военни посъветваха живеещите в радиус от 40 километра в Газа да стоят близо до определените бомбоубежища.

Израелското Home Front командване (за гражданска отбрана) разпореди: затваряне на училищата и университетите и преминаване към дистанционно обучение; затваряне на плажовете и магистрали в градове в Южен Израел; ограничаване на обществените събирания до 10 души на открито и до 100 души на закрито; работа от дистанция или от места, където са налични защитни пространства. Ограниченията са в сила от вторник най-рано до четвъртък вечерта.

Общините в цялата страна започнаха да отварят обществени убежища и да уведомяват жителите си за мерките, които трябва да се вземат.

Град Сдерот, близо до границата с палестинския анклав, уведоми жителите си за военната операция и ги призова да останат близо до защитени зони. Сдерот разполага само с 15 секунди предупреждение при изстрелване на ракети.

Общините по-на север в Израел също се подготвят. След консултации градовете в района на община Тел Авив и около нея задържаха децата от специалните учебни заведения вкъщи и заявиха, че могат да работят само институции, които имат защитени зони.

"Подготвени сме за всеки случай", заяви Цвика Брот, кмет на Бат Ям, южно от Тел Авив.

„Всеки един от нас трябва да е подготвен и да знае как да действа, за да защити живота си и живота на близките си. При получаване на сигнал за тревога трябва да влезете в защитеното пространство и да останете там в продължение на 10 минути. Трябва да продължите да следвате указанията, публикувани от Командването в официалните канали за разпространение“ – се казва в указание.

Министърът на отбраната Йоав Галант разреши ЦАХАЛ да вика резервисти при необходимост. Министърът на външните работи Ели Коен прекъсва дипломатическото си посещение в Индия. Той ще го съкрати и ще се върне в Израел след среща с индийския министър-председател Нарендра Моди.

Тази вечер кабинетът по сигурността на Израел ще заседава във връзка със ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

10

поп Дръвчо

09.05 2023 в 19:02

Алфа, ти къде си видял български русофил да говори руски?

Българският русофил вика "За Путину", а като го питаш коя е тая - ???

2550

9

alfakentavur

09.05 2023 в 15:54

Уот абаут не е ли на английски, бляд? Каква е тази вражеска терминология?
А лол какво е? Ти нещо хетпем се побърка от любов по Д-то на Путлер, но си нищо повече от предател, който дискредитира християнските традиционни ценности.

Айде сравнявай като си толкова отворен!

-7195

8

vovchik

09.05 2023 в 15:51

Нещо се въртиш в кръг.
Я пак прочети за what about...

Щял да сравнява, лол. По-добре недей, че хептен ще се закопаеш.

2550

7

alfakentavur

09.05 2023 в 15:30

А вие жалки рашистки тролчета повече от година не повтаряте ли мантрите за Виетнам, Ирак, Афганистан и т.н.?

Я да сравним за колко време кой колко цивилни е избил и колко граждански обекти е разрушил? НИКОЙ не е сривал толкова населени места и предизвиквал толкова жертви за една година след Втората световна война.

А днес се гордеят, че победили Хитлер, който без помощта на САЩ щеше да ги завре в миша дупка.

-7195

6

vovchik

09.05 2023 в 15:23

what about...?
Сам си го довърши.

За руснаците разбрахме, че са под-човеци и изроди, до един. И един хубав геноцид ще ви направи много благи и щастливи.
Ако може, да ги изтрием с гумичка, най-добре.

Вии нали сте по-възвишени и цивилизовани.

2550

5

alfakentavur

09.05 2023 в 15:13

А как прави СССРайхът в Украйна? Колко цивилни, жени и деца уби, изнасили, измъчи, остави без дом и насилствено депортира. А?

-7195

4

vovchik

09.05 2023 в 15:10

Така ли се прави по "демократично му" - режеш главата на змията, ама не забравяш и пеленачетата.
Миротворци, Сър Джон...

3246

3

динозавър

09.05 2023 в 14:50

Повече бой и по- малко думи. Това е рецепта за тези, които щели да унищожат Израел.

12078

2

edin slep

09.05 2023 в 13:27

Преди години баща ми работеше в Израел и ми е разказвал. Живота се върни нормално - от време на време виждаш как хеликоптер отива към палестинските територии, стреля и си тръгва. След време пак и в един момент не обръщаш внимание. Вечерта в новините виждаш какво е станало - някъде са взривили нещо палестинците, армията на Израел направила друго и така си върви.

Иначе повечето палестинци от Газа и западния бряг си работят в Израел и страдат от радикалните палестински (ирански) движения не по-малко от евреите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!