Македонският президент за срещата си с ОМО ''Илинден'': Не виждам какъв е проблемът

OFFNews 01 февруари 2022 в 20:17 4115 2

Снимка Президент на РСМ - пресцентър

Изненадах се от реакцията на българското външно министерство след срещата ми с представители на ОМО "Илинден", защото освен констатация, в съобщението нямаше аргумент. Това коментира днес президентът на Северна Македония Стево Пендаровски по повод реакцията на българското министерство на външните работи след тази среща.

"На кого пречеше тази среща? В моето изказване и в това на моите събеседници няма нищо спорно. Това не противоречи на споразумението от 2017 г. Ако някой се притеснява от срещата на президента на Република Северна Македония с македонци от която и да е част на света, това е друг въпрос и това не е мой проблем или не трябва да е наш проблем. Няма нищо на заден план в тази среща. Вече две години и половина не съм отказал на никого, който е искал да ме види. Преди това съм приемал граждани на Република Северна Македония - българи, и не мисля, че има нещо лошо в това. От своя страна президентът Радев също е приемал граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание и не виждам какъв е проблемът с тези срещи. Надявам се и той да продължи с тези срещи, защото това означава, че ще се познаваме по-добре, ще познаваме по-добре проблемите си и само в такава атмосфера ще можем да преодолеем проблема, който вече две години практически блокира евроинтеграцията на страната ни", каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Стево Пендаровски уточни, че в срещата си с ОМО "Илинден" не е поел ангажимент за решаването на каквито и да било проблеми на граждани на България:

"Не мога да излъжа никого, че ще реша проблемите му вместо българските институции. Моят авторитет и компетентност са до тук. Българските институции са отговорни за българските граждани. Ако не сте доволни, имате право да се обърнете към международни съдилища. И това е в съответствие със споразумението от 2017 г. Същото важи и за българите от Република Северна Македония. Ако не са доволни, те имат право да се обърнат към международни съдилища."

Критики към българските учени

"По-малко говорене по медиите, повече резултати - чрез равноправен диалог" е съветът на Стево Пендаровски към двустранната историческа комисия.

Според него това, което "обременява и ще обременява работата на историческата комисия и на двустранните ни отношения, е реториката, която се чува отвреме навреме от членове на историческата комисия в София - те още преди да се срещнат с македонските си колеги се опитват да предопределят какво да е решението на комисията."

Кога българите ще бъдат вписани в македонската конституция?

Македонският президент е на мнение, че в момента конституцията на държавата не трябва да се отваря.

Според него обаче, ако това се случи в близко бъдеще, то трябва да стане с консенсус на всички политически партии в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

3

fishcake1

02.02 2022 в 00:16

Sashk - ти си комбинация между езика на Пеевски и небцето на Доган

11920

1

klimt

01.02 2022 в 21:33

Ами,ще видиш! Тия са предатели както на РБ,така са опасни и за РСМ!
 
X

Да помогнем на украинските деца!