Македонският президент провокира скандал с България заради срещата си с ОМО ''Илинден''

Георги Савчев 29 януари 2022 в 18:38 6592 1

Снимка Президент на РСМ - пресслужба

"Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г."

Това се посочва в изявление на българското министерство на външните работи, провокирано от вчерашната среща на македонския президент Стево Пендаровски с представители на нерегистрираната у нас ОМО "Илинден".

"Подобни действия не допринасят за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония. Приканваме отговорните фактори в съседната ни държава да проявяват политическа зрялост и да дават конструктивен принос към започналия процес на възстановяване на взаимното доверие" - заявяват от българското външно министерство.

Макар в изявлението на МВнР ОМО "Илинден" да не е назована конкретно, става ясно, че според официална София вчерашната среща на Пендаровски с представители на нерегистрираната у нас организация създава "негативни обществени нагласи" и е "в противоречие с позитивния климат, създаден с активните усилия на правителствата на България и на Северна Македония".

Пендаровски отговори

Пресслужбата на македонския президент отговори в събота вечерта, че "нито едно от действията му не е било и няма да бъде в противоречие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Това се отнася и за срещата със сдружения на граждани от Република България."

Същевременно Пендаровски заявява, че "всяка институция в двете страни трябва да допринася за преодоляването на отворените въпроси и в тази връзка е ангажиран за засилване на диалога и пълното прилагане на Договора за приятелство".

В противоречие с досегашната македонска политика

Срещата на Пендаровски с ОМО "Илинден" е в противоречие с политиката на предишния македонски премиер Зоран Заев, който напусна поста си в края на 2021 г.

"Нито е европейско, нито е правилно да се намесвате във вътрешните работи на други държави." Така Зоран Заев отговори на декларация, изпратена от ОМО "Илинден" ПИРИН, ОМО "Илинден" и още няколко македонски организации от България през октомври миналата година.

Не мисля, че ние трябва да предприемаме действия в България. Впрочем и нашата Конституция казва, че не трябва да се намесваме във вътрешните работи на други държави. Това е посочено и в Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, в който се ангажираме да не се намесваме във вътрешните работи на България, отговори тогава Зоран Заев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

29.01 2022 в 22:58

Русия задейства агента да пречи на братските държави да се обединят. Тусия и Турция нямат интерес от силни Балкани. Силни Балкани = по-силен ЕС