Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лукашенко с обща армия с Русия

OFFNews 10 октомври 2022 в 13:53 5232 6

Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Снимка Getty Images

Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че с Руската федерация започват да задействат съвместна регионална военна групировка. Лукашенко каза, че вчера е бил предупреден за възможен удар по Беларус от страна на Украйна, както и че НАТО обмисляло варианти за агресия срещу Беларус.

Лукашенко припомни, че е имал среща на четири очи с руския лидер Владимир Путин след неофициалната среща на върха на ОНД в Санкт Петербург.

"Поради изострянето на обстановката по западните граници на Съюзната държава се договорихме за разгръщането на регионална групировка на Руската федерация и Република Беларус. Всичко това е според нашите документи", заяви Лукашенко на среща с военните и силите за сигурност, цитиран от държавната агенция БелТА в понеделник. 

Според него беларуските въоръжени сили щели да са гръбнакът на тази групировка.

"Трябва да ви съобщя, че формирането на тази група започна. Мисля, че това продължава вече два дни. Издадох заповед да започнем да формираме тази група", каза Лукашенко.

Лукашенко също така отбеляза, че на Москва не и е до конфликта (бъдещето нападение над Беларус бел. ред).

"Само втори конфликт липсва, знаете, че те си имат достатъчно проблеми. Затова не очаквайте голям брой от Въоръжените сили на Руската федерация, но няма да бъдат хиляда души", каза той, обръщайки се към министъра на отбраната. "Бъдете готови в близко бъдеще да приемете тези хора и да ги разположите там, където трябва да бъдат, според нашия план. Без да прекалявате, без да нагнетявате обстановката и ситуацията".

В същото време Лукашенко се похавали, че Беларус е готова да отговори с достойнство на всеки противник.

"Подготвяме се за това от десетилетия. Ако е необходимо, ще отговорим. Не дай си боже, разбира се", цитира Лукашенко БелТА.

През февруари, руските сили нахлуха на територията на Украйна и от територията на Беларус. Лукашенко тогава също твърдеше, че има заплаха за страната му и неговото изказване "сега ще ви покажа от къде се готвеше атака над Беларус" стана интернет меме. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

6

Джендо Джедев

10.10 2022 в 17:50

Пешко,

Вас мурзилките цял живот ви лъготят, че някой ви заплашва. А, реално погледнато, единствено Рашка е щипала чужди територии в Европа от края на ВСВ. :D

-5489

5

Да Полша, си точи зъбите за западна украйна, беларус, Калининград, а за сега само репарации от Германия, но как наглеят може и земи да поискат.

345

4

Джендо Джедев

10.10 2022 в 16:59

Попе,

Точно! Минимизиране на щетите.

1321

3

4rnor

10.10 2022 в 15:29

Поляците само това чакат... безплатна глина :D

15914

2

поп Дръвчо

10.10 2022 в 15:06

Тоя ако не тръгне накъдето му е казал Путин тръгва право към гроба.

А така - пак там (и той го знае) но по панорамния път.

345

1

Джендо Джедев

10.10 2022 в 14:36

Тоя па къде е тръгнал барабар Петко с мъжете... :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!